Zoete aardappel friet met zelfgemaakte ketchup

  • 2 personen
  • 35 min
  • waardering 8
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 middelgrote zoete aardappelen (bataat)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • eventueel 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel mesquitepoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • snufje cayennepeper
  • voor de ketchup
  • 125 ml water
  • 60 g tomatenpuree
  • 4 ontpitte dadels
  • 3 zongedroogde tomaten (op basis van olijfolie)
  • ½ eetlepel maquipoeder
  • 1 scheutje citroensap
  • snufje zeezout

Bereiden

Was de zoete aardappelen grondig en snijd de eventuele donkere pitjes er uit. Snijd de aardappelen in lange patatrepen (met schil) en week ze 30 minuten tot een uur in koud water. Op deze manier verwijder je voor een gedeelte het zetmeel dat in de aardappels zit, daardoor worden de patatjes knapperiger. Spoel ze daarna een paar keer om en droog ze af op een theedoek.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de patatreepjes in een grote kom, smelt in een pannetje op laag vuur de kokosolie en giet dit over de reepjes heen, meng het geheel goed zodat op alle patat wat olie zit. Leg de patat verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Voor extra smaak kun je er nog twee gepelde, gehalveerde teentjes knoflook tussen leggen. Zet de plaat vervolgens ongeveer 15 minuten in de oven. Draai na 15 minuten de patat om en bak nog eens 10 minuten.

Maak ondertussen de kruidenmix klaar door alle genoemde kruiden met elkaar te mengen in een kom. Doe voor de bereiding van de ketchup alle ingrediënten in je blender en mix tot een romige saus.

Haal de patat uit de oven en strooi de kruidenmix hier overheen. Serveer de patat met de ketchup en rauwkost of een salade naar keuze.

Extra benodigd

Bakpapier, blender

Variatietip

Je kunt in plaats van zoete aardappel ook koolrabi, pastinaak of knolselderij gebruiken voor de patat. Dit is lekker met wat kurkuma erover, of wat verse rozemarijn.

Kookboek

Het recept 'Zoete aardappel friet met zelfgemaakte ketchup' is afkomstig uit het kookboek...

Superfoodrecepten

Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon

In het nieuwe kookboek van Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon draait het allemaal om superfoods! Superfoods zijn al eeuwenoud, maar de... lees verder

© Unieboek

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Zoete aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!