Appeltaart met bosbessen

  • 1 appeltaart
  • 90 min
  • waardering 7,8
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 3 groene appels (in totaal ongeveer 500 g), in vieren
  • 220 g suiker
  • geraspte schil en het sap van 1 citroen
  • 250 g bloem
  • 125 g ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
  • 3 eetlepels suiker, extra
  • 150 g bosbessen

Bereiden

Breng de stukjes appel met de suiker, geraspte citroenschil, 1 eetlepel van het citroensap en 750 ml water in een pan aan de kook en houd ze op laag vuur 15 tot 20 minuten tegen de kook aan, of tot ze zacht zijn. Schep de appels met een schuimspaan uit het vocht en laat ze zoveel mogelijk uitlekken. Laat de appels volledig afkoelen, terwijl je het kookvocht tot eenderde laat inkoken. Zet de pan met het stroperige vocht van het vuur.

Meng intussen de bloem, boter en 1 eetlepel van de extra suiker in een foodprocessor tot het mengsel op broodkruim lijkt. Giet 2 tot 3 eetlepels ijswater erbij en laat de machine nog even draaien tot het deeg samen begint te hangen. Haal het deeg uit de kom, wikkel het in plasticfolie en leg het 10 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 6.

Rol het deeg tussen twee grote stukken bakpapier uit tot een ronde plak van ongeveer ½ cm dik en met een doorsnede van ongeveer 30 cm. Trek het bovenste stuk bakpapier eraf en leg het deeg met het onderste stuk bakpapier en al op een bakplaat. Leg de appels midden op het deeg en strooi er de bosbessen over en tussen. Plooi het deeg eromheen naar boven en enigszins over het fruit. Strooi er de rest van de suiker over en bak de taart 40 minuten of tot het gebak goudbruin is.

Haal de appeltaart uit de oven en laat hem afkoelen. Kwast voor het serveren de bovenkant van de taart in met het stroperige kookvocht van de appels. Geef er slagroom of custard bij.

Extra benodigd

Foodprocessor, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Appeltaart met bosbessen' is afkomstig uit het kookboek...

De 4 seizoenen keuken

Michele Cranston

'De 4 seizoenen keuken' is een levendige viering van verse producten en de verander-lijke stemming van seizoenen. Michele Cranston haalt inspiratie uit de Medi... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (19 stemmen)

Appeltaart recept tips

Reacties op dit recept

  • janetteLijkt me nogal omslachtig om deze taart te maken.

    reageren

  • WendyBeetje veel werk, maar lijkt me hhhhmmmm lekkerrrr!

    reageren

  • AnnetteIs makkelijk te maken, gebruik alleen wel appels die zeer stevig zijn of houd goed in de gaten dat ze niet te snel zacht worden tijdens het koken. Smaakt goed!

    reageren