Asperges met ham en ei

Asperges met ham en ei
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 40
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 7.6
    obv 73 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Hollands

Ingrediënten

  • 2 kg asperges, geschild en houtachtige uiteinden verwijderd
  • 6 eieren, hardgekookt, in stukken
  • 100 g boter
  • sap van ½ citroen
  • 2-3 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
  • nootmuskaat
  • 200 g gekookte ham, in plakjes

Bereiden

Breng in een grote pan water aan de kook. Kook hierin de asperges gedurende 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges vervolgens uitlekken in een vergiet.

Wrijf de eieren met de bolle kant van een lepel door een grove zeef.

Smelt de boter in een pan en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Leg de asperges naast elkaar in een schaal, leg de kopjes allemaal aan één kant en schenk er een beetje botersaus over. Bestrooi het geheel met eikruim en peterselie en breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat.

Drapeer de plakjes ham over de onderkant van de asperges en serveer de rest van de botersaus er apart bij.

Variatietip

Maak asperges een tikje Italiaans door ze in schuine stukken te snijden en 5 minuten te roerbakken. Voeg in de laatste minuut 200 g parmaham (in reepjes gesneden) en 2 eetlepels gedroogde tomaat in olie (in kleine stukjes) toe.

Kookboek

Het recept 'Asperges met ham en ei' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Heerlijk Hollands van Thea Spierings

Heerlijk Hollands

'Heerlijk Hollands' laat je opnieuw kennismaken met heerlijke producten en recepten van Hollandse bodem. Altijd al het recept willen hebben van die echte Haagse... lees verder

© Caplan Books.

reacties op dit recept

  • Luit Vraag over variatietips. Bij het wokken van de schuin gesneden stukjes asperges: gebruik je daarvoor de gekookte asperges of verse?
    reageren
  • Lidy @Luit. Zelf snijd ik de asperges (na het schillen) heel schuin in stukken van ca. 5-6 cm. Als je ze ongekookt wokt, worden ze wel gaar maar met een bite. Ik heb ze zelf nooit voorgekookt, maar als ik jou was zou ik even uitproberen wat jij het lekkerste vindt!
    reageren
  • Hein Ik gebruik stukken asperge met peultjes, beide 5 min voorgekookt, met kip gewokt in soysaus eh sherry.
    heerlijk met rijst. Simpel snel lekker.
    reageren
  • Rita Goddelijk!
    reageren
  • Henk Ik snap nog steeds niet waarom toch niet de minste koks steeds maar weer de combinatie asperges met ham ten tonele voeren als zijnde het ultieme genot. Komt doordat we zoveel varkens in Nederland fokken? Probeer eens veel subtielers: alles hetzelfde maar vervang de ham door gerookte zalm!
    reageren
  • Abel Ook lekker is om er gebakken kaas bij te doen, en dat wat verkruimelen, en dat in combinatie met ei en kleine uitgebakken spekjes en wat gesmolten boter.
    reageren
  • Emiel Gerookte zalm is al even klassiek als ham. In Duitsland krijgt men soms alleen asperges met nieuwe gekookte aardappelen en dat is ook lekker.
    reageren
  • Santje Asperges met ham en ei of met gerookte zalm, ik vind het allebei heerlijk. Jongens, laten we blij zijn dat het aspergeseizoen weer is begonnen, hoera!
    reageren
  • Peter Volgens mij moet je het seizoen met een klassieker beginnen, dus inderdaad nieuwe aardappels, ei en ham of zalm. Je weet dan weer hoe lekker dat is, vervolgens heerlijk experimenteren en het seizoen weer klassiek afsluiten. Het is tenslotte niet voor niets wit goud, dus tradities passen ook.
    reageren
  • Erik Klassiek recept voor asperges, helemaal prima! Maar om het een Italiaans tintje te geven door te roerbakken... dat doen ze daar niet hoor. Gerookte zalm is verre van subtiel Henk, het heeft een veel hardere en meer overheersende smaak dan een gekookte ham. Hierdoor wordt de subtiele smaak van de asperge verdrongen. Wat ik zelf een prettige combi vind: een steak bakken en terwijl deze rust in dezelfde pan een bosje groene asperges smoren met een extra klontje boter, blussen met wat wijn, beetje dragon erbij, klaar en niet naar.
    reageren
  • Paul Vanuit het hart van Brabant, Dongen, vanmorgen de asperges vers bij de boer vandaan: Beetje Foelie en suiker in het kookvocht, wat dragon, liefst vers, door de saus. En het aspergeseizoen duurt twee maanden. De eerste maand zijn ze zo lekker dat je niets anders wilt dan ze traditioneel eten. Nu ook! Pas in de tweede maand ga je experimenteren! Tot slot: op mijn adresje verkopen ze 'soep-asperges', of kontjes. € 2½ per kilo. Voor extra kracht aan het vocht. Iedereen jaloers nu?
    • redactie okoko recepten Iedereen jaloers? Nou, wij in ieder geval wel emoji: knipoog
    reageren
  • Els Ik mis alleen de gekookte nieuwe aardappeltjes. Uiteraard met botersaus met peterselie.
    reageren
  • Toos Ben heel blij met jullie site. Ik leer nog steeds. Heerlijke recepten. Bedankt !
    reageren

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken