Asperges met ham en ei

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 kg asperges, geschild en houtachtige uiteinden verwijderd
  • 6 eieren, hardgekookt, in stukken
  • 100 g boter
  • sap van ½ citroen
  • 2-3 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
  • nootmuskaat
  • 200 g gekookte ham, in plakjes

Bereiden

Breng in een grote pan water aan de kook. Kook hierin de asperges gedurende 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges vervolgens uitlekken in een vergiet.

Wrijf de eieren met de bolle kant van een lepel door een grove zeef.

Smelt de boter in een pan en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Leg de asperges naast elkaar in een schaal, leg de kopjes allemaal aan één kant en schenk er een beetje botersaus over. Bestrooi het geheel met eikruim en peterselie en breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat.

Drapeer de plakjes ham over de onderkant van de asperges en serveer de rest van de botersaus er apart bij.

Variatietip

Maak asperges een tikje Italiaans door ze in schuine stukken te snijden en 5 minuten te roerbakken. Voeg in de laatste minuut 200 g parmaham (in reepjes gesneden) en 2 eetlepels gedroogde tomaat in olie (in kleine stukjes) toe.

Kookboek

Het recept 'Asperges met ham en ei' is afkomstig uit het kookboek...

Heerlijk Hollands

Thea Spierings

'Heerlijk Hollands' laat je opnieuw kennismaken met heerlijke producten en recepten van Hollandse bodem. Altijd al het recept willen hebben van die echte Haagse... lees verder

© Caplan Books

Waardeer dit recept (90 stemmen)

Asperges recept tips

Reacties op dit recept

  • LuitVraag over variatietips. Bij het wokken van de schuin gesneden stukjes asperges: gebruik je daarvoor de gekookte asperges of verse?

    • LidyZelf snijd ik de asperges (na het schillen) heel schuin in stukken van ca. 5-6 cm. Als je ze ongekookt wokt, worden ze wel gaar maar met een bite. Ik heb ze zelf nooit voorgekookt, maar als ik jou was zou ik even uitproberen wat jij het lekkerste vindt!

    • HeinIk gebruik stukken asperge met peultjes, beide 5 min voorgekookt, met kip gewokt in sojasaus en sherry. Heerlijk met rijst. Simpel snel lekker.

    reageren

  • RitaGoddelijk!

    reageren

  • HenkIk snap nog steeds niet waarom toch niet de minste koks steeds maar weer de combinatie asperges met ham ten tonele voeren als zijnde het ultieme genot. Komt doordat we zoveel varkens in Nederland fokken? Probeer eens veel subtielers: alles hetzelfde maar vervang de ham door gerookte zalm!

    reageren

  • AbelOok lekker is om er gebakken kaas bij te doen, en dat wat verkruimelen, en dat in combinatie met ei en kleine uitgebakken spekjes en wat gesmolten boter.

    reageren

  • EmielGerookte zalm is al even klassiek als ham. In Duitsland krijgt men soms alleen asperges met nieuwe gekookte aardappelen en dat is ook lekker.

    reageren

  • JoskaAsperges met ham en ei of met gerookte zalm, ik vind het allebei heerlijk. Jongens, laten we blij zijn dat het aspergeseizoen weer is begonnen, hoera!

    reageren

  • PeterVolgens mij moet je het seizoen met een klassieker beginnen, dus inderdaad nieuwe aardappels, ei en ham of zalm. Je weet dan weer hoe lekker dat is, vervolgens heerlijk experimenteren en het seizoen weer klassiek afsluiten. Het is tenslotte niet voor niets wit goud, dus tradities passen ook.

    reageren

  • ErikKlassiek recept voor asperges, helemaal prima! Maar om het een Italiaans tintje te geven door te roerbakken... dat doen ze daar niet hoor. Gerookte zalm is verre van subtiel Henk, het heeft een veel hardere en meer overheersende smaak dan een gekookte ham. Hierdoor wordt de subtiele smaak van de asperge verdrongen. Wat ik zelf een prettige combi vind: een steak bakken en terwijl deze rust in dezelfde pan een bosje groene asperges smoren met een extra klontje boter, blussen met wat wijn, beetje dragon erbij, klaar en niet naar.

    reageren

  • PaulVanuit het hart van Brabant, Dongen, vanmorgen de asperges vers bij de boer vandaan: Beetje Foelie en suiker in het kookvocht, wat dragon, liefst vers, door de saus. En het aspergeseizoen duurt twee maanden. De eerste maand zijn ze zo lekker dat je niets anders wilt dan ze traditioneel eten. Nu ook! Pas in de tweede maand ga je experimenteren! Tot slot: op mijn adresje verkopen ze 'soep-asperges', of kontjes. € 2½ per kilo. Voor extra kracht aan het vocht. Iedereen jaloers nu?

    • redactie okoko receptenIedereen jaloers? Nou, wij in ieder geval wel.

    • HeidyJummie, heerlijk!

    reageren

  • ElsIk mis alleen de gekookte nieuwe aardappeltjes. Uiteraard met botersaus met peterselie.

    reageren

  • ToosBen heel blij met jullie site. Ik leer nog steeds. Heerlijke recepten. Bedankt !

    • CIk ben ook blij met okoko ??

    reageren

  • MaggyWat een belachelijke hoeveelheid! Wij eten prima met een half pond per persoon.

    • HenkVergeet niet dat je behoorlijk wat gewicht kwijtraakt bij het schillen van de asperges. Van 2 kilo blijft er echt geen pond per persoon over aan schoon gewicht. Was het maar waar!

    reageren

  • GerardJe moet de kontjes en de schillen van de asperges meekoken in de pan. Van de kontjes maak je soep (rouxtje, het aspergekookvocht, eventueel hamblokjes, eitje, wat slagroom, net koken...). Zalm past goed, maar is gauw overheersend, in Duitsland (Munster) eten ze ook veel gebakken asperges: heerlijk, heerlijk. In de buurt van Frankfurt gebruiken ze Grüne Soße, ook erg lekker. Ik heb zelf wel eens geëxperimenteerd met wat oudere asperges en (Groningse) droge worst: het kan, ook omdat de kruidnagel goed bij de asperges past.

    reageren

  • HansPersoonlijk gebruik ik nooit ham bij de asperges maar altijd gerookte zalm. Deze smaak is zo lekker, je wilt nooit geen ham meer bij de asperges!

    reageren

  • MarianIk schil de asperges altijd 2x zodat er geen draden achter blijven...

    reageren

  • PlonieMijn favoriete recept met asperges is met puree en gebakken kabeljauw en eventueel wat zeekraal erbij en Hollandaise saus.

    • Astrid Dat klinkt wel heel erg lekker! Maar vandaag, traditioneel met ham en ei!

    reageren

  • RutgerIk heb dit ook al eerder hier geschreven en verbaast mij eigenlijk dat niemand, ook de koks, er niet op gekomen is. Neem een lasagne schaal leg er een paar schone theedoeken in. Kook de eieren, leg ze tussen de theedoeken. Kook de asperges 10 minuten, haal ze uit het water, en leg ze ook naast de eieren tussen de theedoeken. Zo worden de asperges niet te vochtig, en kan je je gemak alles opdienen. Iedereen even zijn eigen eieren pellen en prakken, en de asperges blijven zeer lang warm.

    • HannyLaat je de asperges na 10 minuten gekookt te hebben, niet nog 10 minuten in kookvocht liggen vóór je ze in die theedoeken legt?

    • NellekeDe geschilde asperges in koud water met deksel op de pan aan de kook brengen. 3 minuten zacht laten koken. Gas uit. Dan nog met deksel erop 10 minuten laten staan. Precies heerlijk. Gebruik middel dikke asperges.

    reageren

  • SylviaMet San Daniele prosciutto crudo. En als je de boter licht laat bruinen en hierin het ei kruim even bakt dan staat je een verrassing te wachten.

    reageren

  • JanDe kooktijd van de asperges hangt af van de dikte, dus 10 minuten en 10 minuten rusten is geen keiharde regel. Ik check altijd of de asperges gaar zijn door de dikste in de pan op het midden van een vork te leggen. Als de asperge aan beide kanten ligt doorhangt, dan zijn ze gaar. Voor de zekerheid nog een minuut of 10 laten rusten in de pan, van de kook af. Verder prima recept! Zo maak ik het ook altijd :)

    reageren

  • NellekeIk kook ze anders: Opzetten in koud water met wat zout. Aan de kook brengen en 3 minuten koken. Dan gas uit. Deksel op de pan laten en 10 minuten rusten. Daar na uit de pan nemen. Precies goed.

    reageren

  • dickMijn huidige manier van asperge koken ben ik in deze rubriek niet tegengekomen. Ik zet water op met wat zout, in de tijd dat het gaat koken schil ik de asperges, schillen en houtige uiteinden gaan in het kokende water, zo'n tien minuten, dan schep ik alles uit het water en gaan de geschilde asperges erin, ook weer 10 minuten, daarna laat ik ze nagaren ook weer 10 minuten. Altijd perfect. Als ik ze uit de pan haal leg ik ze op een droge theedoek, dan kun je goed zien of je nog ergens een schilletje vergeten bent. Ik sta trouwens versteld van de door jullie gehanteerde hoeveelheid. Wij hebben aan de helft echt genoeg. Verder een fijne site.

    reageren