Jamie Oliver: rode kool met krokante spekjes en rozemarijn

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 7,9
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • ½ rode kool (ca. 800 g)
  • olijfolie
  • 6 plakken gerookt, doorregen spek van goede kwaliteit, in dunne reepjes
  • 2 takjes verse rozemarijn, plus een paar extra voor erbij
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker
  • rodewijnazijn
  • flinke klont boter
  • vloeibare honing

Bereiden

Verwijder de grove bladeren van je rode kool. Hak de onderkant van de stronk af en snijd de kool in parten. Snijd de kool in een keukenmachine of met de hand fijn.

Zet een grote braadslede met een scheut olijfolie op hoog vuur en doe er de reepjes spek in. Voeg de rozemarijnnaaldjes toe en strooi er een snuf peper en zout op. Roer 5-10 minuten, tot de reepjes spek krokant en goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan in een kom, zodat het vet in de braadslede achterblijft. Draai het vuur laag, strooi de suiker in de pan en roer tot hij begint te karamelliseren. Doe er een paar flinke scheuten rodewijnazijn bij, gevolgd door de gesnipperde rode kool (schrik niet als het mengsel stroperig wordt als je er de azijn bij schenkt, dat komt vanzelf goed). Doe er de krokante stukjes spek bij en roer alles goed.

Giet er op dit moment nog een scheutje rodewijnazijn en een flinke scheut water bij en dek de braadslede af met aluminiumfolie. Stoof de rode kool 30-40 minuten op matig vuur en roer om de paar minuten, totdat hij heerlijk zacht is. Giet er gaandeweg eventueel nog een paar scheutjes water bij. Roer er de boter en een paar flinke scheppen vloeibare honing door, voeg naar smaak peper en zout toe en zet de rode kool op tafel.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Opmerking

'Dit is een absolute topper onder de koolrecepten. Het is doodeenvoudig en door de kool in een keukenmachine te snijden maak je het ook nog eens extra delicaat. Deze gekookte rode kool is een perfect gerecht voor koude herfst- of winterdagen en ik maak iets soortgelijks ook altijd klaar bij het kerstdiner. Kliekjes kun je tot twee of drie dagen later opwarmen en bij een snelle maaltijd serveren.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: rode kool met krokante spekjes en rozemarijn' is afkomstig uit het kookboek...

Te gast bij Jamie

Jamie Oliver

'Te gast bij Jamie' bevat meer dan 130 persoonlijke favorieten uit de hedendaagse Britse keuken: klassiekers, maar ook gerechten die zijn beïnvloed... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (24 stemmen)

Rodekool recept tips

Reacties op dit recept

  • sjefIk heb het gerecht gemaakt het was erg lekker maar beetje te nat het smaakte erg lekker.

    reageren

  • hsjef, de laatste 10 min. geen deksel op de pan gehad en lekker vocht laten verdampen. Dus bij mij viel dat vocht wel mee en het smaakte zeker lekker! Dus voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • GittaHoe voorkom je dat alle naaldjes van de rozemarijntak door je gerecht raken?

    reageren

  • AlainGitta, ooit wel eens het naaldje geproefd na bereiding?

    reageren

  • AlainBeter nog kauw en proef.

    reageren

  • keesHeel lekker! Maar hoe voorkom je dat het ongelooflijk gaat spetteren als je de rode wijn azijn bij de gekaramelliseerde suiker doet?

    reageren

  • Arend-JanVegetarische variant gemaakt met nep-spekjes. Wat rozijnen aan het eind toegevoegd. Erg lekker. Lijkt wel een wildschotel. Omdat het vrij zwaar is heb ik het gecombineerd met een luchtige aardappel-knolselderij-puree en wat rauwe winterpostelein. Heerlijk herfstmaal.

    reageren

  • HennyDit recept staat al een paar jaar op ons lijstje in de wintermaanden. Bij voorkeur met een heerlijk runderstoofpotje er bij. Dit is een blijvertje.

    reageren