Rode kool met appel, kaneel en rozijnen

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,1
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 appels, geschild en in blokjes
  • 800 g rode kool, fijngesneden
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 g rozijnen

Bereiden

Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om.

Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rode kool. Serveer het gerecht in een grote voorverwarmde schaal.

Kookboek

Het recept 'Rode kool met appel, kaneel en rozijnen' is afkomstig uit het kookboek...

Kook ook - Holland

diverse auteurs

De lekkerste traditionele gerechten: beroemde borrelhapjes, onvervalste Hollandse taarten, eerlijke stoofschotels, smeuïge stamppotten en toetjes die 'vroeger' al... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (81 stemmen)

Rodekool recept tips

Reacties op dit recept

  • IrmaGeweldig!! Lekker!!

    reageren

  • ElfriedeGebruik boerenjongens i.p.v. rozijnen en je hebt een overheerlijk recept. Eventueel wat crème fraiche toevoegen.

    • LukTop idee, merci

    reageren

  • ElsHeerlijk recept!

    reageren

  • heleneZeker het proberen waard. Met rozijnen en sinaasappelsap iets nieuws voor mij.

    • RinekeIk stoof, zeker in dit seizoen, een stuk geurige sinaasappelschil mee en verwijder het tegelijk met de kruidnagel en het laurierblad!

    reageren

  • KarinStoof ook eens wat gedroogde abrikoosjes mee, heeeerlijk!

    reageren

  • LouiseI.p.v. rozijnen heb ik ananas gebruikt, ook heerlijk.

    reageren

  • gerryVoeg ook eens een flinke lepel appelstroop toe, lekker.

    reageren

  • MaureenIedereen vond het lekker. In plaats van het sinaasappelsap heb ik witte balsamicoazijn en mandarijnensap gebruikt. Was heerlijk!

    • AliceWaar verkoopt men witte balsamico azijn ?

    • StansIedere supermarkt

    reageren

  • HenriWe hebben er van genoten. Heerlijk.

    reageren

  • MyriamErg lekker!

    reageren

  • ReneProbeer eens in plaats van sinaasappelsap multifruitsap, smaak is nog iets fijner van de rode kool.

    reageren

  • SuzanneOverheerlijk recept. Echt een aanrader.

    reageren

  • MiqueEcht een heerlijk gerecht, gewoon doen!

    reageren

  • AnHeb i.p.v bruine suiker palmsuiker gebruikt! Heel gezond en erg lekker. De rozijnen heb ik vervangen door cranberry. Super lekker recept!

    reageren

  • RitaIk heb ook in plaats van rozijnen cranberry's gebruikt en ook witte balsamicoazijn in plaats van sinaasappelsap. Het was bijzonder lekker!

    reageren

  • TrixHoi, ik vond 't lekker, maar wel wat zoet. Vraag me af of ik de bruine suiker weg moet laten of moet verminderen. Of zou ik de rozijnen weg moeten laten of moeten vervangen. Groet Trix

    reageren

  • JoskaDit is nu al een jaar of twee ons favoriete rodekool recept. De enige 'eigen' twist die we er aan geven is de kerst-variant waarbij de rozijnen worden vervangen door cranberry's. Maar als ik de reacties lees, dan zijn we niet de enige die dat doen ;) Groetjes van Eveline

    reageren

  • JoskaJarenlang niet gegeten maar gisteren weer eens gemaakt en oh oh oh wat is het toch lekker. @Trix: ik heb niet 2 maar slechts 1 eetlepel basterdsuiker gebruikt. Heerlijk!

    reageren

  • NannyMoet er echt 1 eetlepel kaneel in? Is dat niet erg veel?

    reageren

  • EricEen half uur is aan de korte kant. Verder lekker.

    reageren

  • PetraHet is een superlekker recept alleen het moet langer garen. Ook na invriezen nog heerlijk!

    reageren

  • JoseGisteren gegeten. Ik heb de bruine suiker weggelaten, heb nog een halve kool over en eet het vandaag weer, heerlijk.

    reageren

  • CarlaHeerlijk recept, zelfs als je niet van rode kool houdt!. Ik snijd de rode kool heel fijn in een keukenmachine. Ook de volgende dag nog lekker.

    reageren

  • LeniMoet er geen zout in?

    • jaapwat dacht je zelf.

    • CaroDat vroeg ik me dus ook af...

    • ElsMAAR WIE HEEFT NOU HET ANTWOORD? Wat denk je zelf is geen antwoord.

    reageren

  • ernaWe eten dit nu al een paar jaar, wat een heerlijk recept, dat cijfer mag wel wat hoger ! En dat vindt het hele gezin.

    reageren

  • RoelZalig. Nooit meer rode kool uit een potje!

    reageren

  • AlieIk had al vaker rode kool klaar gemaakt maar dan was het niet naar mijn zin. Maar bovenstaand recept is precies wat ik zocht. Echt lekker en zo klaar!

    reageren

  • NardieDe rode kool is heerlijk. Ik doe i.p.v. sinaasappelsap, mango-sinaasappel, of mandarijnen sap. De kleinkinderen komen graag eten als oma rode kool maakt. Echt genieten.

    reageren

  • RiaIk gebruik appelsap en een halve steranijs er bij, de rest hetzelfde en dat allemaal in de slowcooker.

    reageren

  • JagatHoi allemaal. Het is voor het eerst dat ik dit recept ga maken, maar wat ik me afvroeg eet je alleen de rode kool of met aardappelen, rijst of met Couscous?? Ik hoor graag van jullie. Met vriendelijk groet, Jagat

    reageren

  • CobieAls het gerecht klaar is, bind ik het aanhangende vocht nog met custard poeder (even 1 eetlepel custard losroeren met wat water of vruchtensap en dan kleine beetjes toevoegen aan de rode kool tot voldoende binding). HEERLIJK

    reageren

  • NellieStoofpotje met rode kool en stoofpeertjes. Heerlijk recept.

    reageren