Millefeuille met tomaten en linzen

  • 6 personen
  • 70 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g boekweitmeel
  • plantaardige olie, voor het bakken
  • 100 g puy- of belugalinzen
  • 1 grote courgette, in blokjes van 3 mm
  • 2 rode paprika's, zaad verwijderd en in blokjes van 3 mm
  • 200 g cherrytomaatjes, fijngesneden
  • 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie, plus een beetje extra voor het besprenkelen
  • 300 g gemengde tomaten
  • 1 eetlepel citroentijm

Voorbereiden

Meng het meel met een snufje zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en klop er geleidelijk zo veel koud water door dat het beslag de consistentie van dikke room krijgt (ca. 600 ml water totaal). Klop niet te lang, want dan worden je galettes rubberachtig. Zet het beslag minstens 1 uur, of een hele nacht, in de koelkast. Klop het voor gebruik door en voeg zo nodig nog wat water toe.

Bereiden

Verwarm een crêpepan van 15-18 cm met antiaanbaklaag, of een kleine koekenpan, op matig vuur en bestrijk hem met een beetje plantaardige olie. Schenk er een kleine soeplepel beslag in en draai de pan snel, zodat het beslag over de hele bodem uitloopt. Bak de galette 1-2 minuten en maak de rand dan met een spatel los. Keer de galette om en bak hem nog 1 minuut. Laat hem uit de pan glijden en maak nog 11 galettes; vet de pan tussendoor steeds licht in. Leg de galettes op elkaar met lagen keuken- of bakpapier ertussen.

Kook de linzen gaar in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en meng ze met de courgette, paprika's, cherrytomaatjes, ui en olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een springvorm (zo groot als de galettes) met bakpapier. Leg een galette op de bodem van de vorm. Verdeel er wat van het linzenmengsel over en leg hier een tweede galette op. Herhaal tot alle galettes op zijn (eindig met een galette).

Snijd de gemengde tomaten in plakjes en druk ze stevig op de bovenste galette. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met de tijm. Bak de millefeuille 20 minuten in de oven en zet meteen op tafel.

Extra benodigd

Springvorm, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Millefeuille met tomaten en linzen' is afkomstig uit het kookboek...

Mijn Franse Keuken

Rachel Khoo

Rachel Khoo gaat in 'Mijn Franse Keuken' op culinaire ontdekkingstocht door Frankrijk. In haar kookboek 'Chez Rachel' kookte ze nog in het kleinste keukentje van... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Tomaten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!