pompoen recepten

recept
waardering
  • 1
Pompoen

Pompoen

De precieze herkomst van de pompoen is niet bekend, maar in Midden- en Zuid-Amerika is het een favoriete groente. Pompoen is het lekkerst in de herfst. Doordat pompoenen erg groot kunnen zijn, worden ze vaak in stukken verkocht. Let er bij aankoop op dat het vruchtvlees mooi oranje van kleur is. De meeste pompoenen zijn maandenlang te bewaren, mits in een koele, vorstvrije ruimte. De zaden moeten worden verwijderd, die kunnen gedroogd en geroosterd als heerlijke snack dienen.

Pompoen combinaties

Pompoen gaat goed samen met alle soorten kaas, room, eieren, boter, spek en ander zout varkensvlees, gebraden vlees, rucola, waterkers, spinazie, zoete specerijen, tomaten, olijven en sinaasappel. Kruiden als salie, rozemarijn en majoraan geven pit aan pompoen, en ahornsiroop, basterdsuiker, kaneel en honing versterken de zoete tonen. ¹)

Pompoen in de oven

De nootachtige smaak van pompoen komt het best tot z'n recht als je pompoen roostert in de oven. Snijd een pompoen (of een stuk van een heel grote pompoen) met schil in schijven en snijd het zachte binnenste waar de pitjes in zitten weg. Zet de pompoenschijven op een bakplaat, strooi er zeezout, verkruimelde kaneelstokjes en grof gemalen chilipepertjes over en besprenkel ze met een geurige olijfolie. Laat de pompoenschijven in een hete oven van 225 °C in 20-25 minuten gaar worden en licht kleuren. Je kunt de schijven ook heel goed roosteren in een grillpan.

Pompoensoep

Van pompoen kun je natuurlijk ook heerlijke pompoensoep maken. Gebruik hiervoor zo'n kleine knaloranje pompoen. Als je die niet schilt, wordt de soep ook prachtig oranje. Fruit stukken pompoen even aan met ui, knoflook en verse tijm en kook de pompoen met kippenbouillon in 20 minuten zachtjes gaar. Pureer alles met de staafmixer tot een mooi gebonden soep.

Gegratineerde pompoen

Maak een grote pompoen schoon en snijd hem in stukken. Blancheer ze 4-5 minuten in water met zout en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verdeel ze over een ingevette en met geraspte kaas bestrooide ovenschaal. Schenk er gesmolten boter over en gratineer het gerecht in een warme oven. Wissel de stukken pompoen desgewenst af met gesnipperde, even in boter gebakken uien. ²)

[ Bron: 'Van de groenteman' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) | redactie ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken