Gebakken schol met basilicumsaus

  • 2 personen
  • 20 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

bevat per portie

  • 470 kcal
  • 43 g eiwit
  • 24 g vet
  • 20 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 30 g verse basilicum
  • 1 eetlepel sherryazijn of wittewijnazijn
  • 75 g Griekse yoghurt
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ citroen
  • 2 hele schollen, panklaar
  • 50 g bloem
  • 40 g boter of vloeibare margarine

Bereiden

Doe het basilicum met steeltjes in de keukenmachine en voeg de azijn en 2-3 eetlepels water toe. Je kunt ook een hoge kom en een staafmixer gebruiken. Pureer het geheel tot een gladde saus en meng de yoghurt en gemalen koriander erdoor. Breng het sausje op smaak met zout en peper en verdun het eventueel met nog een scheutje water, het mag een vrij dunne saus zijn.

Knijp de citroen boven de schol uit en wrijf de schollen in met zout en peper. Strooi de bloem op een bord en wentel de schollen er een voor een door. Schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de boter in een vispan en bak de schollen (eventueel een voor een) in 4-8 minuten mooi bruin en gaar. Keer de vis voorzichtig met behulp van twee spatels.

Serveer de schol op warme borden en zet op elk bord een klein schaaltje met het basilicumsausje.

Extra benodigd

Keukenmachine of staafmixer

Vervangende vis

Sliptong, rode poon, zeebaars

Kookboek

Het recept 'Gebakken schol met basilicumsaus' is afkomstig uit het kookboek...

Over VIS & VIS

het Nederlands Visbureau

'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder

© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Schol recept tips

Reacties op dit recept

  • AnnaErg lekker met aardappeltjes met spekjes er door en bloemkool.

    • RitaHeerlijk wel zonder bloem maar is volgens mij ook niet nodig.

    reageren

  • ArieWel vreemd dat je voor het bakken de schol besprenkelt met citroen (spatten). De meeste recepten hebben het juist over droog deppen en dun bloemen.

    reageren