karbonade recepten

recept
waardering
  • 1
Karbonade

Karbonade

Stuk vlees dat (met rib) van de rug van het varken wordt gesneden. Het Franse woord slaat echter ook op sommige stoofschotels van rundvlees met rode wijn uit de Midi, en carbonade à la flamande (ofwel Vlaamse stoverij) is een Vlaamse specialiteit van stukjes rundvlees die na aanbraden gaar worden gestoofd met uien en bier. Het woord karbonade is afkomstig van het Italiaanse carbonata ('geroosterd op houtskool').

Karbonade en kotelet

Hoewel de benamingen varkenskarbonade en varkenskotelet door elkaar worden gebruikt, is dit eigenlijk niet juist. Het vlees dat van de rib en de haas wordt gesneden wordt kotelet genoemd en het goedkopere vlees van de schouder heet karbonade. Schouderkarbonade heeft weinig been, maar veel vet; ribkoteletten hebben een dun vetrandje. Het mooiste vlees heeft de haaskotelet. Karbonaden en koteletten moeten altijd met het been worden gebakken of gebraden. Het been geeft smaak aan het vlees. Een kotelet of karbonade weegt met been ongeveer 150 g. Het vetrandje moet worden ingesneden om kromtrekken te voorkomen. De karbonaden kunnen na het kruiden door paneermeel, losgeklopt ei en vervolgens weer door paneermeel worden gewenteld om daarna te worden gebakken. ยน)

Karbonade recept tip

Gordon Ramsay's karbonade met pikante saus.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée' ยน) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek New York

    New York

    Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse... bekijk 'New York'

  • Kookboek Pizza de luxe

    Pizza de luxe

    Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt... bekijk 'Pizza de luxe'

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

bekijk alle kookboeken