Wijntip: hart van goud

Nicolaas Klei

Het gaat richting Kerst dus het is tijd om goed te doen. Door bijvoorbeeld Fair Tradewijn te kopen. Niet allemaal hemelbestormend, maar deze mag er wezen. Bekvol stoer rijp donker fruit met hart van goud en zachte afdronk. Syrah; 14%. Fair Trade Original, western cape, shiraz 2008 (€ 4,99): te koop bij Wereldwinkels en Fair Trade Shops.

Alle column jaargangen van Nicolaas

Columns Nicolaas van 2009

  • Wijntip: geen champagne

    Voor wie z'n garage nog niet heeft vol gelegd met voetzoekers, gillende keukenmeiden en prikwijn, dit advies: géén champagne! Niemand proeft het er aan af, met al die oliebollen en klereherrie. Friszoete moscato d'asti dus... lees verder

  • Wijntip: kerstwijn

    Met kerst kiest menigeen voor een klassieker als médoc. Niks mis mee, mits een goede, maar weet dat het straffe wijn is. Deze biedt luxueus geurend rijp fruit en specerijen voor geen geld. Tevens voorzien van stoere doch... lees verder

  • Wijntip: deftige chenin

    Witte loiredruif chenin heet in Zuid-Afrika steen of droë steen, en is gewoonlijk min of meer frisfruitig. Niet deze. Dit is deftige chenin, met hout zelfs. En veel sappig fruit, met de houtgeur als achtergrond. Duur ruikende... lees verder

  • Wijntip: Spaans

    Heimwee naar Sint? Schenk een lekkere Spanjaard in! Die heerlijke fruitige biologische Amplio uit La Mancha (€ 5,50) bijvoorbeeld, of die duursmakende Alto Cruz uit Ribera del Duero (€ 8,50), met veel donker fruit en deftig... lees verder

  • Wijntip: doe eens gek

    Drink voor de verandering eens een lentewijn in de winter! Want deze vrolijke, lichtrode, pittig-fruitige Italianen smaken naar het voorjaar, maar zijn lekker in ieder seizoen. Masi, modello rosso del venezie 2008... lees verder

  • Wijntip: hart van goud

    Het gaat richting Kerst dus het is tijd om goed te doen. Door bijvoorbeeld Fair Tradewijn te kopen. Niet allemaal hemelbestormend, maar deze mag er wezen. Bekvol stoer rijp donker fruit met hart van goud en zachte afdronk... lees verder

  • Wijntip: friszoet

    Prima friszoet, vol geurige muskaatdruiven. Let op zoetekauwen! Dit is niet zoiets plakkerig zoets als muscat de beaumes de venises en consorten, dit is beschaafd friszoet. Van druif muskaat. Petit Grain de Bassac, muscat... lees verder

  • Wijntip: verwennerij

    Wat een duursmakende wijn! Nou nou, is me dat verwennerij, je hebt wel uitgepakt, hoor, wat een luxe en weelde in de mond proeft het bezoek. Vol rijp fruit, het lijkt wel de... lees verder

  • Wijntip: licht rood

    Lichte rode wijn is zeldzaam. Lichte goede rode wijn nog zeldzamer. Kopen dus, deze. Ruikt dit jaar overduidelijk naar rode loire, uit cabernet-francland. En dat is lekker! Als een heel vrolijke, lichte bordeaux vol rood fruit... lees verder

  • Wijntip: Max Havelaar

    Fairtrade / Max Havelaar. Dat wil zeggen dat iedereen hier z'n welverdiende loon krijgt. Ze maken een karaktervolle cabernet met sappig bessenfruit en ruige aardse tannines en een oprechte merlot met rijp fruit, vleug verantwoord... lees verder

  • Wijntip: ondeugend rood

    Stoer knoestig maar ook zeer fruitig rood uit Zuidoost-Spanje. Geurend naar roken waar het niet mag en andere ondeugende dingen van vroeger en woest Spaans landschap met gelukkig wel op fietsafstand een kroegje waar dit... lees verder

  • Wijntip: biowijn

    Nee, biologisch is niet zaligmakend, en ja, er zijn nog steeds biowijnen die naar ongewassen geitenwollen sokken en mottige baarden ruiken. Maar de beste zijn heerlijk. Wijn die leeft en je verrast doet ruiken en proeven. Deze... lees verder

  • Wijntip: cuvée Prestige

    Help, een cuvée Prestige. Die deugen zelden. Maar kijkaan: niks geen overdreven houtsmaak of ander moeilijk gedoe in deze rode bordeaux, gewoon eerlijk bessenfruit met wat specerijen. Niet echt deftig, maar zeker welopgevoed... lees verder

  • Wijntip: stevig fruit

    Oogt wat onbenullig, maar blijkt bij nadere kennismaking een zeer gezellige Australiër vol stevig fruit en karakter. Afgemaakt met een peperig snufje petit verdot, een bijna uitgestorven druif die ineens weer hier en... lees verder

  • Wijntip: Fair Trade

    Kijk, dat is leuker dan geld in een collectebus stoppen! Max Havelaar / Fair-Tradewijn drinken! Bekvol stoer rijp donker fruit met hart van goud en zachte afdronk. Fair Trade Original, western cape, shiraz 2008... lees verder

  • Wijntip: jetsetdruif

    Niet bepaald een jetsetdruif, de volkse bombino, maar daardoor des te gemoedelijker gezelschap. Vol vriendelijk zacht fruit en je proeft dat hij uit de zonnige, ruige hak van Italië komt. Codici, puglia, bombino 2008... lees verder

  • Wijntip: fruit en peper

    He, wat een veilig gevoel, zo’n onverschrokken aantrekkelijke krachtpatser vol fruit en peper in je glas! Beschaafd, ook nog. Meer Sean Connery dan Schwarzenegger. Tanguero, mendoza, shiraz reserva 2007 (€ 5,99)... lees verder

  • Wijntip: Spaanse chardonnay

    Natuurlijk, we hopen dat Marion de Hond tot eind november prachtig najaarsweer kan regelen, maar ook als het plenst smaakt deze lenige en sappige chardonnay heerlijk. Viñas de Barrancas... lees verder

  • Wijntip: weelderige chardonnay

    Wit is fris is zomers, denkt menigeen, maar er is gelukkig ook wit als deze Argentijn op luxueuze grondslag, die ook tijdens de meest frisse zomerstorm het hart verwarmt. Breedgeschouderde, weelderige... lees verder

  • Wijntip: Italiaans rood

    Druif en wijn barbera komt uit Truffelland, uit Piemonte, en geurt naar fruit en herfst. Herfst als in 'ochtendwandeling bij prachtweer terwijl de zon tussen de wattenwolken schijnt en overal gouden en rode bladeren dwarrelen... lees verder

  • Wijntip: chenin

    Witte loiredruif chenin heet in Zuid-Afrika steen of droë steen. Maar soms ook chenin, meestal in de sjiekere gevallen. Zoals hier. Luxe geurend sappig fruit, met deftige houtgeur op de achtergrond. Duur ruikende wijn is het nu... lees verder

  • Wijntip: rosé

    Tegenwoordig maakt iedereen rosé, maar de meeste komt nog steeds uit Frankrijk, en dan vooral Zuid-Frankrijk, het ideale stukje aardkloot voor roséfabricage: warm maar niet té, en een keur aan vrolijke druiven vol fruit en... lees verder

  • Wijntip: fusieperikelen

    Van iets dat zich Fuzion, laat staan fuZion noemt, verwacht je het ergste, maar kijk aan: deze vriendelijke Argentijnse rode wijn van zeventig procent tempranillo - rood fruit, specerijen - en... lees verder

  • Wijntip: landwijn

    Goedgehumeurde lichtvoetige Zuid-Franse landwijn in de beste zin des woords. Veel fruit, kruiden, zomerzon. Sierlijk en gezellig. Bio, overigens, dus reuze gezond voor mens, dier en milieu. Mas du petit azegat, vin de pays des... lees verder

  • Wijntip: sjiek rijp fruit

    Wijn sémillon komt van druif sémillon en smaakt als een wat afstandelijke chardonnay. Ietwat geremd door een ouderwetse opvoeding, maar komt na een paar glazen gezellig los en blijkt een sjieke bekvol rijp fruit. Flat roof manor... lees verder

  • Wijntip: chardonnay uit Chardonnay

    Kijk nou toch: dit is chardonnaywijn van chardonnaydruiven geoogst rond het plaatsje Chardonnay in Mâcon. Het is allerminst zeker dat Chardonnay het geboortedorp is van de beroemdste witte druif, maar toch... lees verder

  • Wijntip: elegante chardonnay

    Chardonnay groeit overal, dus ook in Argentinië. Deze biologische komt van de familia Zuccardi, wie kent ze niet, uit Mendoza. Heerlijke sappige goed droge elegante chardonnay. Vida orgánico, mendoza, chardonnay 2008... lees verder

  • Wijntip: duur doen

    't Is crisis, maar je wilt toch ook wel eens duur doen. Kan gelukkig voor een koopje met deze deftige Australiër. Immer sjieksappig, geurend naar een kruidentuin en druifjes met de ochtenddauw er op. Of zo. In ieder geval zeer... lees verder

  • Wijntip: prosecco

    Prosecco is nog steeds reuze in de mode. Vraag me niet waarom, want het smaakt vaak naar niks, die Noordoost-Italiaanse schuimwijn van de gelijknamige druif. Hier hebben we echter de ware, vol vriendelijk fruit. Biologisch. Villa... lees verder

  • Wijntip: boerenlandwijn

    Vin de pays d'oc, van grenache blanc en marsanne. Wat een prachtdruiven hebben ze daar toch in Zuid-Frankrijk. En soms kunnen ze er ook nog lekkere wijn van maken. Dik, fruitig, kruidig, spannend. Frankrijk, boerenlandwijn... lees verder

  • Wijntip: stoere Argentijn

    Argentijnse stoere peperige syrah met sjieke fruitige cabernet en lekker wat tannine om in te bijten. Stijl rode-bordeaux-met-heel-veel-spierballen-en-een-strakgetraind-sixpack. Prima. Mon Domaine, argentina, mendoza... lees verder

  • Wijntip: één liter per dag

    Wat stond er op affiches in het Frankrijk van de jaren vijftig? ‘Drink niet meer dan één liter wijn per dag!’ Geheelonthouderspropaganda was dat. En zo is het maar net. Deze liter vol vrolijk sap... lees verder

  • Wijntip: lekkere rosé

    Uit Chili, van druif syrah: biologische rosé vol stevig rood fruit en pittige kruidigheid. De kunst van lekkere rosé maken: dat zo'n roze wijn licht en vrolijk is, maar toch ook veel smaak heeft. Is ze hier prima gelukt. Gamma, valle central... lees verder

  • Wijntip: vrolijk zonder poespas

    In Chili maken ze graag chardonnay die op hele dure witte bourgogne wil lijken. Net zo exquise - en net zo duur. Gelukkig kunnen ze ook chardonnay maken als deze. Verfrissend en pittig als een lentebries. Vrolijk zonder poespas. Heerlijk... lees verder

  • Wijntip: chat en oeuf

    U heeft 'm natuurlijk direct door, maar voor de zekerheid: chat en oeuf, kat op ei, kijk maar op het etiket, aanschouwelijk onderwijs, nietwaar, dat klinkt voor de goede verstaander dus als châteauneuf, waar het dan ook op lijkt... lees verder

  • Wijntip: rosé

    Met rosé weet je het maar nooit. Dat geldt voor alle wijn waar je nog niet intiem mee kennis hebt gemaakt, maar toch met name bij rosé. Want zo aan de buitenkant ziet het er feestelijk en dorstig makend uit, dat vrolijke roze... lees verder

  • Wijntip: knoestige reserva

    April doet wat hij wil: is het een dag kil, verwarm u met deze knoestige reserva van onverschrokken monastrellfruit, gelooid in de zomerzon als een ouwe boer met wat ruwe manieren maar een hart van goud. Vergelijkbaar... lees verder

  • Wijntip: verleidelijk

    Van de coöp te Buxy, sinds jaar en dag vermaard vanwege z'n prima bourgognes zonder poespas. Chardonnay die, ook op dit instapniveau, onmiskenbaar bourgogne is. Sappig, fijn van zuren, verleidelijk. Bourgogne chardonnay... lees verder

  • Wijntip: rijp fruit

    Goede carmenère smaakt als oercabernet met een heel dure opvoeding. Het bessenfruit van cabernet, met specerijen, iets rokerigs en, in dit geval overdonderend rijp fruit. Wit van dit Chileense huis is goed, rosé heel goed... lees verder

  • Wijntip: vrolijke cava

    Geen grap: het is echt al een beetje lente. Dat moet gevierd worden! Dat kan met champagne (veel meer een voorjaarswijn dan een oudejaarswijn) of een duursmakende witte wijn (chardonnay van Penfolds of Catena... lees verder

  • Wijntip: huiswijn rosé

    Charmante landelijkheid. En dat is wat anders dan landerigheid. Eerlijke, oprechte rosé zoals onze voorvaderen het dronken, toen we nog met onze vloot de wereldzeeën beheersten, maar zelf lekker thuis konden zitten, met... lees verder

  • Wijntip: stijlvolle chardonnay

    Stom aanstellerig model fles met godbetert ook nog een ingeblazen klavertje. Alle reden dus om 'm in het schap te laten staan ware het niet dat de inhoud alleszins verteerbaar is. Stijlvolle en tevens gezellige chardonnay met wat hout... lees verder

  • Wijntip: carmenère

    Druif carmenère is geen familie van, maar lijkt wel wat op cabernet sauvignon. Met, naast donker fruit, een vleugje dat aan heel dure beschaafde sigaren doet denken, aan buitenlucht, een zonovergoten wijngaard op de achtergrond... lees verder

  • Wijntip: verdelho

    Verdelho is een Portugese witte druif, alleen zijn de druivenprofessoren er niet zeker van of de Australische verdelho echt verdelho is, of alleen maar per abuis zo genoemd is. Fruitig, licht kruidig, heel zacht en vriendelijk. Geen geld... lees verder

  • Wijntip: côte-rôtie

    Stoer syrahfruit met de verfijnde bloemetjesgeur (ja, echt!) van de witte druif viognier. Vreemd, rode en witte druiven door elkaar, samen in één fles? Vroeger deed men het vaker. In Côte-Rôtie, noordelijke Rhône, nog steeds... lees verder

  • Wijntip: vrolijk fruit

    Vroeger was niet alles beter. Nu ook niet. Een uitgekiende combinatie, dat willen we. Best of both worlds. Want kijk, het is natuurlijk heel pittoresk dat fitou, die rode Zuid-Franse wijn, zo authentiek naar kreupelhout meurt, maar als moderne... lees verder

  • Wijntip: stoer en sjiek

    Cabernet sauvignon en merlot vind je zo ongeveer overal waar druiven groeien. Malbec is wat exclusiever. Hij komt uit Zuidwest-Frankrijk, waar hij bijna altijd gemengd wordt met andere druiven, maar de meeste malbec groeit... lees verder

  • Wijntip: vrolijk rood

    Niks zo plezierig op een druilerige februaridag als een vrolijke fles rood die veel duurder smaakt dan hij kost. Zoals deze Argentijn. Rijp rood fruit hier, een vleug dure handtas, lange afdronk, smakend naar meer. De luxeversie is kruidiger... lees verder

  • Wijntip: bourgogne

    Vriend K. toert regelmatig de Bourgogne rond, op zoek naar de ware rode bourgogne. 'De Graal'. Blijft nog steeds die van Prieuré-Roch, vind ook ik. Maar voor een fractie van de prijs van P-R, zijn we steeds weer heel blij met deze rode van... lees verder

  • Wijntip: bergerac

    Zuidwest-Frankrijk is Bordeaux, poepiesjieke peperdure grands crus, maar Zuidwest-Frankrijk is gelukkig ook heel veel meer. Want best lekker, op hun best, die grands crus, maar je wilt ook wel eens een fles die je niet meteen... lees verder

  • Wijntip: biologisch

    Biologisch, natuurvriendelijk, 't is goed voor mens en milieu, maar proef je het er nou ook aan af? Lang niet altijd. Een biowijnboer is ook maar een mens. Toch, toen ik in december voor een krant blind wijnen moest proeven, bleek... lees verder

  • Wijntip: zonder poespas

    Ja, het was natuurlijk reuze lekker, al die champagne en die uitgelezen exquise oogstjaren van eerbiedwaardig rood, maar eerlijk gezegd bekruipt ons al halverwege de eerste kerstdis een overweldigend verlangen naar januari... lees verder

Nicolaas Klei

"Uh... ik schrijf over wijn", zeg ik als mensen me vragen hoe ik aan de kost kom. Aarzelend, want ik blijf het wat vreemd vinden. Politie, brandweer, bestuurder van een grote graafmachine, dat zijn Echte Beroepen. Wat je wilde worden toen je nog met Lego speelde. De mensen vinden het ook vreemd. Dus ik leg uit: wekelijkse stukjes voor 'Elsevier' en 'AD' en okoko recepten, m'n nieuwe wijnencyclopedie 'Tot op de bodem'... De mensen kijken nu gelukzalig: je brood met wijn verdienen! Beroepshalve dronken door het leven! Ja, ik had het ook nooit gedacht, toen ik rechtsgeschiedenis studeerde en wijn niet meer dan een liefhebberij was, met flessen in de kaartenbakken. Maar ik werd gevraagd voor een stukje over wijn, een boek, meer stukjes, nog een boek... En dan is er sinds 2001 nog jaarlijks de 'Superwijngids'. Is wijn dan ook nog leuk, als er zo'n drieduizend flessen op de stoep staan om geproefd te worden? Ja. Maar het is ook wel echt werk.