
Groene asperges met saffraanaioli
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 envelopje saffraan
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- 1 theelepel dijonmosterd
- 250 ml zonnebloemolie
- 1 teen knoflook
- 4 eieren
- 350 g groene asperges
Bereiden
Week de saffraan in 6 eetlepels heet water.
Maak de aioli: doe de eidooiers, citroensap of azijn, mosterd, zonnebloemolie, knoflook en ¼ theelepel zout in een hoge mengbeker en zet de staafmixer op de bodem. Begin met mixen. Je zult zien dat een laag olie komt bovendrijven. Trek nu heel langzaam, terwijl je blijft mixen, de staafmixer omhoog. Zo wordt alles goed gemengd, ook de bovenste olielaag. Voeg, zodra je het mengsel ziet veranderen in dikke mayonaise, de saffraan met het weekwater toe. Breng op smaak met zout.
Kook de eieren hard in 10 minuten, laat schrikken en pel. Breek de uiteinden van de groene asperges, je kunt precies voelen waar het breekpunt zit. Kook de asperges in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en dep droog.
Verdeel de asperges over een grote schaal. Schep in het midden van de asperges een flinke lepel aioli. Rasp de hardgekookte eieren boven de aioli. Maak af met nog wat peper en zout.
Extra benodigd
Staafmixer
Opmerking
Dit is mijn moderne twist voor de klassieke witte asperges met ei van oma. Wat ik zo fijn vind aan groene asperges: je hoeft ze niet te schillen. Witte asperges worden vaak geserveerd met hollandaisesaus, maar voor groene asperges maak ik saffraanaioli. Een superfeestelijk bijgerecht en daarom perfect om te serveren bij een diner of bijvoorbeeld met Pasen.
Kookboek
Het recept 'Groene asperges met saffraanaioli' is afkomstig uit het kookboek...

De keuken in
Bibi Loomans en Mia Loomans
Wie draait er nog wel eens een gehaktbal? Weet hoe je een klassieke huzarensalade maakt? Of een pudding? We weten soms niet meer hoe dat moet. Voor 'De keuken in' dook Bibi Loomans samen met haar oma Mia de keuken in... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Saskia Lelieveld