
Gegrilde sperziebonen met citroen en feta
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 450 g sperziebonen, getopt
- 1 eetlepel olijfolie, plus 1 eetlepel voor erover
- 75 g feta, grof verkruimeld
- voor de citroendressing
- 1½ biologische citroen
- 5 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd (180 g)
- 1 teen knoflook, geperst
- 5 g oreganoblaadjes, grofgesneden
- 5 g peterselieblaadjes, grofgesneden
- 1 theelepel ahornsiroop
Bereiden
Zet een grillpan op hoog vuur (of gebruik een grote gietijzeren pan). Schep de bonen in een grote kom om met 1 eetlepel olie, ½ theelepel zout en flink wat gemalen peper. Is de pan heet, leg dan een derde van de bonen in een enkele laag in de pan en gril 5 minuten zonder aan te raken. Keer ze voorzichtig om en gril nog 3-4 minuten, of tot ze zwarte plekjes krijgen en iets zachter worden (ze hoeven geen perfecte grillijnen te krijgen). Laat ze op een platte schaal afkoelen en gril de rest van de bonen. Houd de grillpan op het vuur.
Maak de dressing: snijd de halve citroen in vijf schijfjes van ½ cm; gooi pitten daarbij weg. Gril ze ongeveer 1 minuut aan elke kant, tot ze bruin maar niet zwart zijn. Leg ze op een snijplank en snijd ze met schil en al fijn.
Schenk 2 eetlepels olie in een koekenpan en zet die op hoog vuur. Is de olie heet, voeg dan de ui toe, verlaag het vuur tot halfhoog en fruit de ui 12 minuten, tot hij zacht en lichtbruin is; roer af en toe. Schep uit de pan en zet opzij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer de fijngesneden gegrilde citroen, knoflook, kruiden, ahornsiroop, 3 eetlepels olie, ¼ theelepel zout en flink wat gemalen peper erdoor. Pers de hele citroen uit en roer 1½ eetlepel van het sap er ook door.
Dien op: schep de helft van de gegrilde sperziebonen op een grote, platte schaal, strooi de helft van de feta erover en schep de helft van de dressing erop. Herhaal met de rest van de bonen, feta en dressing en besprenkel met de extra eetlepel olie.
Opmerking
Al dente groenten kom je niet echt tegen in het Midden-Oosten: ze zijn of rauw of heel gaar, en sperziebonen zijn geen uitzondering. Ik werkte in Londen toen ik voor het eerst een boon al dente moest koken en raakte in de war: 'Wat bedoelen ze met 90 seconden blancheren?' Tegenstribbelend wende ik eraan en toen ontdekte ik gegrilde bonen, die precies op dat punt liggen tussen niet te zacht en niet te knapperig. Dat, en de grillstrepen die de sperziebonen een heerlijk rokerige smaak geven.
Kookboek
Het recept 'Gegrilde sperziebonen met citroen en feta' is afkomstig uit het kookboek...

Lugma
Noor Murad
'Lugma' is het debuut van Noor Murad, voormalig hoofd van de Ottolenghi Test Kitchen en co-auteur van Yotam Ottolenghi. In het Arabisch betekent lugma 'hap'. Voor chef-kok Noor draait het leven precies daarom: een hap nemen, proeven, en dan... lees verder
© Fontaine Uitgevers