Kippenbouillon

12 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 kipkarkassen (maar wel zonder kop en poten)
  • 2 liter witte wijn
  • 6 verse laurierbladeren
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 30 g verse gember, geschild
  • voor het bouquet
  • 1 winterpeen, in grove stukken gesneden
  • 4 gehalveerde, geroosterde uien (snijd de ui met vlies en al doormidden en rooster de twee helften droog aan de binnenzijde, zonder vet in je koekenpan)
  • 2 preien, in grove stukken gesneden
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 bleekselderij, in grove stukken gesneden
  • sap van 1 citroen

Bereiden

Rooster de botten eerst in de oven goudbruin, op 200 °C. Let op: je hoeft geen (olijf)olie of boter toe te voegen!

Als de karkassen eenmaal goudbruin zijn, doe je ze in een grote pan; giet de witte wijn en zoveel water erbij, dat de karkassen net onder staan. Voeg dan laurierbladeren, peperkorrels, venkelzaad en gember toe, en laat dit alles minimaal 2½ uur op hoog vuur koken.

Voeg nu de bouquet toe en laat het minimaal 1 uur trekken.

Zeef het dan en pluk het vlees van de botten (dat kun je weer gebruiken voor een stoofpotje, een broodje kip, enzovoort).

Zet de bouillon terug op hoog vuur en laat hem nog eens 15 minuten verder inkoken.

Zeef ten slotte de bouillon door een kleine zeef en breng hem op smaak met vers citroensap en zout.

Kookboek

Het recept 'Kippenbouillon' is afkomstig uit het kookboek...

Kip

In 'Kip' draait het uiteraard om het meest gegeten stukje vlees in Nederland en België. In dit boek staan 30 recepten met kip van onder meer eigen bodem... lees verder

© Uitgeverij Becht

Bouillon tips