Ossenstaartsoep

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 7,8
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1-2 eetlepels olie
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 500 g ossenstaart
  • 2 wortels, in stukken
  • 2 takjes groene selderij, in stukken
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 800 ml runderfond
  • tijm en laurier naar smaak
  • 2 glazen madera
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem

Bereiden

Fruit de ui in de olie en voeg de ossenstaart toe. Laat het vlees kleuren en voeg de wortels en de selderij toe.

Roer de tomatenpuree los in de fond en giet bij het vlees. Doe de tijm en de laurier erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat het vlees 55 minuten op een zacht vuur garen.

Giet de soep door een zeef en verwijder de groenten en de kruiden. Haal het vlees van de botten los en snipper het. Doe de vleesstukjes in de soep en giet er naar smaak wat madera bij. Proef na op peper en zout.

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Voeg enkele lepels soep toe en roer tot ze licht gebonden is. Giet er dan de rest van de soep bij en laat op een zacht vuur warmen. Breng niet meer aan de kook. Lekker met snippers rode ui.

Kookboek

Het recept 'Ossenstaartsoep' is afkomstig uit het kookboek...

De creatieve kookbijbel

Véronique de Meyer & Michel de Meyer

Heb je af en toe behoefte aan variatie, dan is een kookboek als 'De creatieve kookbijbel' de redder in nood. Al bladerend ontdek je dat er heel wat te doen valt met... lees verder

© Standaard Uitgeverij

Waardeer dit recept (17 stemmen)

Ossenstaartsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • LouiseHeerlijke soep, in plaats van runderfond heb ik bouillonkuipjes gebruikt met water.

    reageren

  • DickHoi, de ingrediënten kloppen volgens mij (13 jaar chef-kok). Maar ik wil graag vragen hoe je aan die 55 minuten gaartijd komt. In de professionele keuken kan een ossenstaartsoep wel tot 12 uur op staan. Een uurtje is volgens mij niet voldoende om alle smaakstof uit de staart te trekken. Met vriendelijke groet, Dick

    • BelienMee eens, bij mij staat de ossenstaartsoep zeker 8 a 12 uur op, daarbij hoef je de soep dan bijna niet te binden met bloem en je krijgt een krachtige bouillon !!

    • redactie okoko receptenProbeer eens dit recept voor ossenstaartsoep. Of anders de ossenstaartbouillon.

    reageren

  • GerdIk heb gebruikt 4 blaadjes laurier en een heel vers bakje tijm, de hoeveelheid staat er niet bij. Goed uitgepakt, de soep is heerlijk.

    reageren

  • nelVoor ons de opening van de kerstdis.

    reageren