Yoghurt toetjes recepten

Zie ook

Yoghurt

Yoghurt

Gefermenteerde melk, verkregen door de gezamenlijke werking van twee melkzuurbacteriën. Het product wordt al eeuwenlang gemaakt en gegeten in de Balkanlanden, Turkije en Azië. Yoghurt werd na de Eerste Wereldoorlog een gangbaar product, toen de vele Griekse en Georgische vluchtelingen het in hun restaurants voor een beperkte clientèle op de kaart zetten voordat ze het op grote schaal in kleine aardewerken potjes gingen maken voor de plaatselijke zuivelwinkels. Yoghurt is een Turkse uitvinding, waarvan het oorspronkelijke recept nogal ver af ligt van de yoghurt die wij nu in het Westen kennen: de melk van koeien, schapen of buffels (die volgens kenners een dikker en smakelijker product geeft) wordt langdurig verhit (tot 30% van het water is verdampt) en daarna in een aardewerken kruik gegoten, waarin de fermentatie op natuurlijke wijze kan plaatsvinden. Tegenwoordig wordt yoghurt in zeer grote hoeveelheden fabrieksmatig gemaakt. Men kan ook zelf thuis yoghurt maken in een yoghurtmachientje of in een geïsoleerd vat met een thermometer.

Kenmerken

Yoghurt is licht laxerend en licht verteerbaar. Het herstelt de darmflora, levert weinig energie (44-70 kcal per 100 g) en bevat vet (0,2-3½ g per 100 g, afhankelijk van de gebruikte melk), wisselende hoeveelheden koolhydraten afhankelijk van de soort (naturel of gearomatiseerd), eiwitten, mineralen (calcium en fosfor) en de vitaminen B1, B2 en B3.

Gebruik

In Europa wordt yoghurt vooral gegeten met suiker, honing, jam en verse of gedroogde vruchten als nagerecht of bij het ontbijt. Yoghurt wordt ook verwerkt in koude nagerechten, ijstoetjes en verfrissende dranken. In de keuken is het tegenwoordig ook een basis voor koude sauzen als vervanging van crème fraîche (als u hem wilt verwarmen voor soep, ragouts, gratins en vullingen, kunt u schiften voorkomen door wat bloem of aardappelmeel toe te voegen). In Azië wordt yoghurt echter veel gevarieerder toegepast. In het hele Midden-Oosten wordt er met water een verfrissende drank van gemaakt. De Syriërs, Turken en Afghanen gebruiken het om er vlees en groenten in te garen, om rauwkostsalades te binden (zoals de Indiase raita en de Turkse cacik met komkommer en tuinkruiden), om soepen te maken en in sauzen voor bij spiesen van de grill.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: mama_mia | Shutterstock.com ]