Tongschar uit de oven met aardappelpuree van Pierre Wind

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen, in stukken
  • 2 liter bouillon
  • 100 ml olijfolie
  • 100 g oude kaas, fijngeraspt
  • 4 tongscharfilets à 250 g
  • roomboter

Bereiden

Zet de aardappelstukken op met 2 liter koude bouillon. De aardappels moeten minimaal de lengte van je vingers onder de bouillon staan. Kook ze gaar in ca. 25 minuten nadat de bouillon kookt. Schuim ze eventueel af. Giet ze af (vang wat kookvocht op in een bakje) en stoom ze droog.

Pureer ze met een stamper of schep ze met schuimspaan in de pureeknijper (halfvol); knijp de pureeknijper dicht en pureer de aardappels in een schaal. Roer dan met een spatel scheutje voor scheutje 100 ml warm kookvocht en de olijfolie door de puree. Breng de puree op smaak met de kaas, peper en zout.

Leg de tongscharren in hun oorspronkelijke visvorm op een bakplaat die voorzien is van bakpapier. Klap de bovenste filets open. Buig de graat naar de staart. Spuit op de onderste filets 150-200 g aardappelpuree. Klap de bovenste filets terug op de aardappelpuree. Smeer met een kwastje de bovenzijde van de filets in met gesmolten roomboter. Bestrooi deze zijden naar smaak met peper en zout. Doe dit met elke tongschar.

Gaar de tongschar in een voorverwarmde oven op 170 °C. Dat duurt een minuut of 10, afhankelijk van de dikte van de filets. Lekker met wortel(rolletjes).

Extra benodigd

Stamper of pureeknijper, bakpapier

Tip

Vraag aan de visboer of hij de filets van de graat wil snijden, maar er wel voor zorgt dat de tongschar in zijn geheel intact blijft en alleen de visgraat nog aan de staart blijft zitten.

Kookboek

Het recept 'Tongschar uit de oven met aardappelpuree van Pierre Wind' is afkomstig uit het kookboek...

De kers op de appelmoes

Pierre Wind

'De kers op de appelmoes' is EHBO - Eerste Hulp bij Bord Opmaken - voor iedere hobbykok. Saaie dineetjes worden originele eetspektakels: met dit boek kan iedere... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: HandmadePictures | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Tongschar recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!