Gezouten gerimpelde aardappels (papas arrugadas)

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg Canarische papa's, of nieuwe of mini-aardappeltjes
  • zeezout
  • ca. 150 ml mojo rojo en/of mojo verde, voor erbij

Bereiden

Doe de aardappels in een pan met zoveel water met zout dat ze onderstaan (reken 50 g zeezout op 1½ liter water). Breng de aardappels aan de kook en laat ze net gaar koken.

Giet ze af maar laat er nog een heel klein beetje water in staan (net zoals als bij het afgieten van pasta), en zet de aardappels in de pan weer op heel laag vuur. Sluit de pan niet en laat de aardappels circa 7 minuten drogen. Wentel ze daarbij rond in de pan om te voorkomen dat ze aanbranden.

Je zult zien dat het zout rondom de aardappels kristalliseert. Als je boft zijn ze ook wat gerimpeld. Serveer de aardappels besprenkeld met de mojo rojo en/of mojo verde.

Opmerking

'Iedereen die naar de Canarische Eilanden gaat, zal daar papas arragudas voorgezet krijgen, een beroemd gerecht van gerimpelde aardappels (papas) waarbij een rode en/of groene mojosaus wordt gegeven. Ik denk dat de aardappels ook heerlijk zouden zijn met romescosaus. Soms worden er wat geitenkaaskruimels en geroosterde geschaafde amandelen overheen gestrooid, en in dat geval wordt het gerecht papas garrapiñadas genoemd. Zij gebruiken daar de bonita, een kleine aardappel, die ongelijkmatig van vorm is, met donkergeel vruchtvlees, een vrij bloemige textuur en een sterke smaak. De bonita heeft een vrij dikke schil voor een kleine aardappel, die echt al rimpelend los komt van het vruchtvlees. Je zult zien dat je met een andere aardappel niet datzelfde effect zult krijgen. Je moet de aardappels in zeer ruim water met zout koken. Ze gebruikten oorspronkelijk zeewater, dus de bedoeling is dat het zoutgehalte van het kookwater overeenkomt met dat van zeewater (dat 3½ procent zout bevat). De plaatselijke bewoners zeggen dat het water zout genoeg is als de aardappels gaan drijven.' - Monika Linton

Kookboek

Het recept 'Gezouten gerimpelde aardappels (papas arrugadas)' is afkomstig uit het kookboek...

Brindisa - Het pure eten van Spanje

Monika Linton

Monika Linton brengt in 'Brindisa' een eerbetoon aan de Spaanse keuken en haar oneindige variatie. Dit indrukwekkende boek bevat een omvangrijke verzameling recepten, voor bijvoorbeeld een klassieke gazpacho, bekende tapas als patatas bravas... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Pippa Drummond

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!