Aardappelen recepten

Populair

Alfabetisch

Aardappelen

Aardappelen

De aardappel komt oorspronkelijk uit Peru en is door de Spanjaarden in de 16e eeuw naar Europa gehaald. Aardappelen zijn het hele jaar te koop, maar er zijn twee seizoenen: late en vroege aardappelen. Late aardappelen worden tussen half augustus en half oktober geoogst, worden opgeslagen en zijn het hele jaar verkrijgbaar. Vroege aardappelrassen zijn eerder rijp en worden geoogst van juni tot eind augustus.

Kooktypes

In Nederland kennen we ca. 250 aardappelrassen, waarvan er ca. 75 voor consumptie geschikt zijn. De bekendste rassen zijn Bintje en Eigenheimer, hoewel de Nicola en vooral de Opperdoezer Ronde aan een opmars bezig zijn. Aardappelen worden verdeeld in kooktypes: vastkokend (Nicola, Opperdoezer), vrij vastkokend (Bildstar), kruimig (Bintje) en zeer kruimig (Eigenheimer). Vastkokende aardappelen blijven tijdens de bereiding goed in vorm en zijn dan ook ideaal voor een salade of ovenschotel. Kruimige aardappelen vallen uit elkaar als ze gaar zijn, wat ze erg geschikt maakt voor aardappelpuree.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn eveneens afkomstig uit Zuid-Amerika, maar worden tegenwoordig in alle tropische, subtropische en mediterrane gebieden verbouwd. China is de grootste producent. De knollen hebben verschillende vormen en kleuren. Het vruchtvlees kan net als de schil wit, roze, rood, oranje, geel of paars zijn. De zoete aardappel heeft afhankelijk van de soort een lichte of sterke kastanjesmaak. Zoete aardappelen worden op allerlei manieren bereid, net zoals de gewone aardappel: in de schil gekookt, tot puree verwerkt, in de oven gepoft, gegratineerd, gepureerd en tot chips verwerkt; ook speelt hij een rol in taarten en gebak. ¹)

Tip

Leg aardappelen eerst 1-2 minuten in kokend water, dan zijn ze makkelijker te schillen.

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Artem Shadrin | Shutterstock.com ]