Patatas bravas

  • 6 porties
  • 55 min
  • waardering 7,8
  • Hapje
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g bloemige aardappelen
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd
  • 500 g tomaten, in stukjes
  • 1 eetlepel tomatensaus (passata)
  • 1 eetlepel fijne suiker
  • ½ theelepel sherryazijn
  • Tabasco

Bereiden

Was de aardappelen goed, maar schil ze niet. Doe ze in een pan en zet ze onder water. Voeg 1 eetlepel grof zout toe en kook de aardappelen 25 minuten. Prik met de punt van een mes in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.

Maak de tomatensaus klaar terwijl de aardappelen koken. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook 1 minuut. Voeg daarna de tomaten, tomatensaus, suiker en een snufje zout toe. Laat de saus ongeveer 10 minuten inkoken. Breng hem op smaak met zout en peper. Pureer voor een gladde saus het mengsel in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg tot slot de azijn en de Tabasco toe. Houd de saus warm in een pannetje op laag vuur.

Schil de afgekoelde aardappelen en snijd ze in stukjes. Verwarm 100 ml olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de stukjes aardappel in 10-15 minuten onder regelmatig omscheppen aan alle kanten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en schep ze op een schaal. Giet de tomatensaus erover. Serveer ze heel warm met houten prikkertjes.

Extra benodigd

Keukenmachine of staafmixer, prikkertjes

Tip

Voor échte patatas bravas moeten de stukjes aardappel aan alle kanten knapperig zijn. Bak ze dus met zorg en overgiet ze pas op het allerlaatste moment met de tomatensaus.

Kookboek

Het recept 'Patatas bravas' is afkomstig uit het kookboek...

Basic tapas

Valérie Berry

'Basic tapas' biedt meer dan 80 eenvoudige, snelle, klassieke en moderne recepten om volop te genieten van tapas zoals ze bedoeld zijn: na een dag hard werken... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Simone van den Berg | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (34 stemmen)

Patatas bravas recept tips

Reacties op dit recept

  • HansBloemige aardappelen 25 minuten geheel onder water koken? Daar blijft niets van over... Ja, aardappelsoep (goeie basis voor Caldo Verde, ook lekker...).

    • TinkaAls de aardappelen geschild zouden zijn, dan had je gelijk gehad. Maar de aardappelen worden in dit recept in de schil gekookt...

    reageren

  • YvonneLeuk recept, ga ik uit proberen. Hebben jullie een vlees tip om erbij te serveren? Ik heb hier namelijk een aantal carnivoren rondlopen.

    • KeesGeef er nog een tapa bij: albondigas, gehaktballetjes in pittige saus.

    reageren