Meringuetaart met pistacheroomijs

  • 1 taart
  • 50 min
  • waardering 7,9
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 200 g fijne tafelsuiker
  • 900 g pistacheroomijs

Bereiden

Verwarm de oven voor op 90 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.

Schep er nog steeds al kloppend geleidelijk de fijne tafelsuiker bij, telkens met een lepel tegelijk, en klop 20 tot 30 seconden voor de volgende lepel suiker. Blijf kloppen tot de suiker volledig is opgenomen. Het wit moet acht keer zijn oorspronkelijke volume hebben en moet glad en glanzend zijn. Voel het schuim even met een vinger: als het korrelig is, moet je nog even doorkloppen. De meringue is klaar om de oven in te gaan als het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel zonder er vanaf te vallen en de gardesporen in het mengsel keurig hun vorm behouden.

Zet een metalen ring van 18-20 cm doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat. Schep een kwart van de meringue in een spuitzak met een glad mondje van 2-3 cm doorsnee. Spuit dan van buiten naar binnen spiraaltjes meringue in de ring. Het is niet erg als er een beetje ruimte tussen de spiraaltjes is. Til de ring op en maak op dezelfde manier nog 3 meringuecirkels. Bak de meringuecirkels 30 tot 40 minuten in de oven: de meringue is klaar wanneer hij droog aanvoelt. Laat niet verkleuren. (Als je een kleine oven hebt, moet je de meringuecirkels misschien een voor een bakken. Bewaar gebakken cirkels dan in een luchtdicht afgesloten bak.)

Laat het roomijs een paar minuten op kamertemperatuur staan, zodat je het makkelijker met een metalen spatel kunt uitstrijken. Maak de taart zo snel mogelijk. Leg 1 meringuecirkel op een bord en smeer er een derde van het pistacheroomijs over. Leg er een tweede meringuecirkel bovenop. Ga zo nog twee keer door en eindig met een meringuecirkel. Snijd de taart vlak voor het serveren in punten.

Extra benodigd

Bakpapier, staafmixer of foodprocessor, metalen ring (Ø 18-20 cm), spuitzak

Kookboek

Het recept 'Meringuetaart met pistacheroomijs' is afkomstig uit het kookboek...

Meringues

Alisa Morov

In dit boek vind je meringues zoals je ze nog nooit geproefd hebt, als sandwich, koekstengels, als taart of canapé, met zoete room of een hartige saus. De... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Meringue recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!