Regenboogmeringuetaart

 • 12 personen
 • 180 min
 • waardering 7,5
 • Gebak
 • Frans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 300 g scharreleiwitten (5 middelgrote eieren)
 • 600 g fijne kristalsuiker
 • merg uit 2 vanillestokjes
 • voedingskleurstoffen van Wilton Gel (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars)
 • 500 ml slagroom

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Bekleed een braadslee met bakpapier, schenk 300 g fijne kristalsuiker erin en zet hem 5 minuten in de oven tot de randen net gaan smelten. Door de suiker te verhitten lost die gemakkelijker op in de eiwitten en wordt het mengsel stabieler en glanzender.

Weeg intussen 150 g scharreleiwitten in de mixerkom of een mengkom die niet van plastic is. Zorg dat de kom en garde(n) vetvrij zijn. Begin langzaam te kloppen, zodat er kleine stabiliserende belletjes ontstaan. Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Houd het mengsel goed in de gaten en stop met kloppen voordat het er vlokkig gaat uitzien, want dan is het mengsel te lang geklopt en verliezen de proteïnen aan elasticiteit.

Als het goed is, kun je de suiker nu uit de oven halen. Verlaag de oventemperatuur naar 100 °C / gasstand ¼. Laat de ovendeur op een kier staan om het afkoelen te versnellen. Bekleed 3 bakplaten met bakpapier.

Zet de mixer weer op de hoogste stand en voeg één voor één volle eetlepels hete suiker aan de stijve eiwitten toe; zorg dat het eiwitschuim steeds weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Kleine klontjes suiker zijn niet erg, maar pas op met grotere brokken gekaramelliseerde suiker van de randen van de braadslee, die lossen moeilijk op.

Blijf als alle suiker is toegevoegd nog 5-7 minuten op de hoogste snelheid kloppen. Spatel het merg van 1 vanillestokje door het mengsel. Neem een beetje van het mengsel tussen je vingers: als het nog korrelig aanvoelt, blijf je op de hoogste stand kloppen tot alle suiker is opgelost, het mengsel glad is en de kom wat koeler aanvoelt. In dit stadium wordt het mengsel nog steeds iets dikker. De meringuemix is klaar voor gebruik als het als een mooie gladde, glanzende piek op het topje van je vinger blijft staan.

Beschilder de binnenkant van 3 spuitzakken snel met de eerste drie regenboogkleuren. (rood, oranje en geel). Vul de spuitzakken elk met evenveel van het mengsel en spuit een cirkel van 25 cm doorsnede op elke bakplaat; begin aan de buitenkant van de cirkel en werk in een spiraal naar binnen toe.

Strijk als je klaar bent de bovenkant voorzichtig glad, zodat je het spiraaleffect niet meer ziet, tot je mooie egale schijven van 2½ cm dik hebt. Zet de schijven in de oven en bak de schijven 1 uur of tot je ze gemakkelijk van de bakplaat kunt tillen en de onderkant heel blijft. Laat ze afkoelen op de bakplaten.

Herhaal alle stappen voor de groene, blauwe en paarse schijf.

Bewaar de schijven maximaal 2 weken of tot je ze gaat gebruiken in een luchtdichte trommel of pak ze voorzichtig in aluminiumfolie in.

Klop voor het serveren de slagroom op tot er net pieken ontstaan. Stapel de schijven in de volgorde van de regenboog op een taartplateau en breng een laag slagroom tussen de schijven aan.

Extra benodigd

Bakpapier, mixer, 3 spuitzakken

Kookboek

Het recept 'Regenboogmeringuetaart' is afkomstig uit het kookboek...

Meringue: zoet, zalig en oogverblindend schuim

Alex Hoffler & Stacey O'Gorman

Dit kookboek van Alex Hoffler en Stacey O'Gorman, ofwel de Meringue Girls, bevat meringue recepten in alle kleuren van de regenboog. Dit is de nieuwe... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Meringue recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!