Zelfgebakken Fries suikerbrood

Zelfgebakken Fries suikerbrood
  • 1
    suikerbrood
  • 0
    min voorbereiden
  • 1
    uur bereiden
  • 2
    uur wachten
  • waardering 7.9
    obv 12 waarderingen
  • Ontbijt
  • Vegetarisch
  • Hollands

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 200-250 g kandij of suikerklontjes, fijngeslagen
  • 25 g boter
  • 3-4 eetlepels kristalsuiker

Bereiden

Doe de bloem in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door de bloem. Meng ook de kaneel en 10 g zout erdoor. Maak in het midden een kuil en schenk de gembersiroop en melk erbij. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.

Bestrijk het werkvlak met olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en druk het deeg erop uit tot een dikke lap. Verdeel de klontjes kandij of suiker erover, rol het deeg op en kneed de suiker er goed door.

Vet de bodem en zijkanten goed in met boter en strooi daar een laagje suiker over. Druk het deeg weer uit, nu tot een lap met dezelfde lengte als de vorm en rol de lap stevig op. Leg de rol in de vorm en dek deze losjes af met plasticfolie. Laat het deeg weer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter en bak het suikerbrood in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Keer het brood direct uit de oven op een plank bekleed met bakpapier en laat het afkoelen.

Extra benodigd

Rechthoekige aluminium (wegwerp) vorm, plasticfolie, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Zelfgebakken Fries suikerbrood' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Kook ook - Brood van Clara ten Houte de Lange

Kook ook - Brood

De geur van versgebakken brood, wie kan die weerstaan? Dat zelf brood bakken niet moeilijk is, bewijst dit boekje. Veel kneden, rustig wachten en dan heerlijk... lees verder

© Inmerc. Beeld: Barbara Brolsma | Shutterstock.com

reacties op dit recept

  • marietta Het deeg wordt erg droog, dus beetje bij beetje meer vocht (melk) toevoegen. 1 eetlepel in plaats van 1 theelepel kaneel.
    Bij het toevoegen van de suikerklontjes: doorkneden is lastig. Gewoon in een laag uitrollen, bestrooien en oprollen gaat makkelijker.
    • Marjolijn Het deeg uitrollen en het suiker erop bestrooien en dan oprollen werkte bij mij niet. Het werd een soort opgerold brood, de gesmolten suiker zorgde er niet voor dat het 1 geheel werd... daarom toch uitrollen, suiker overheen strooien en gewoon lang kneden, deeg weer uit elkaar trekken, gevallen korrels er weer in en kneden... werkte perfect bij mij...
    • Piet Klopt: 50 ml melk meer en 1 ei erbij en tevens 50 gram meer boter.
    reageren
  • wineke Heb vanmorgen dit recept precies gevolgd maar brood is gewoon mislukt. Is niet gerezen erg droog deeg wilde niet goed kneden.Zag in een reactie meer melk toevoegen ook gedaan maar dus zonder resultaat.Ben benieuwd of er meer mensen zijn die niet tevreden over dit recept zijn.
    • Marjolijn Heb in plaats van mijn werkplek iedere keer met olie te bestrijken, heb ik er in het begin gelijk een klont boter bij gegooid i.p.v. extra melk of water... en na de eerste 15 minuten is het al makkelijk te bewerken...
    reageren
  • Chris Het is inderdaad geen makkelijk gerecht. In elk geval is meer vocht een pre. Ikzelf had een mengsel van 200ml houdbare melk en 100ml water. Dat heb ik eerst verwarmd tot 30 graden waarna ik de gist er doorheen geroerd heb. Daarna voeg ik het toe aan de bloem et cetera en moet het minstens een uur rusten in een klimaat van zeker 30 graden om de gist te laten werken. Meer suiker in het deeg is meer werking gist. Na ruim een uur kneed ik de kandij er door. Dan weer een uur rusten anders verdubbelt het deeg niet. Mijn eerste baksel mislukte maar toen had ik maar 200ml vocht en had ik de kandij er te vroeg bij in gedaan. Tweede keer was een veel mooier deeg en brood.
    reageren
  • Chris Overigens staat er in het gerecht niet bij dat er suiker in het deeg moet. Dat moet wel om de werking van de gist. Gist zet suiker om in alcohol of koolzuur. En dat doet het brood dus rijzen.
    • Marjolijn Bij mij rees het brood goed genoeg... gembersiroop is in hoofdzaak ook suiker... denk dat het bij mij genoeg was om het brood goed te laten rijzen... 't Brood is echt geweldig van smaak... Ik ben erg blij met dit recept;-)!
    reageren
  • Frits Ik heb het deeg wat natter gemaakt en ik heb melk en karnemelk gebruikt. Resultaat was een sukerbolle die gauw op was. Prima recept.
    reageren
  • Mej Let er op dat wanneer je gist oplost dat de vloeistof altijd lauw moet zijn maar niet boven de 30 graden. Gist mag niet in direct contact met zout (dan rijst het deeg niet meer goed) dus als je het toevoegt eerst mengen met meel. Verder is het deeg voldoende gerezen als het weer langzaam naar boven veert als je het indrukt. Het is te ver wanneer het niet meer terug deukt, en het moet nog even als het direct weer terug veert. (In totaal mag het ongeveer 2 tot 3 keer zo hoog worden.) Melk kan eerst naar het kookpunt gebracht worden en dan weer afkoelen. Zo maak je enzymen kapot die het rijzen in de weg kunnen zitten.
    • Rein Beter laat je dan het instant gist eerst tien minuten oplossen in de melk (met gembersiroop).
    reageren
  • Merylou Deeg in de broodbakmachine bak klaar gemaakt volgens bovengenoemd recept, 50cc meer melk gebruikt en daarna afgebakken in de oven. Suikerbrood is prachtig gelukt en heerlijk!
    reageren
  • Peter Bij de 'toko' verkopen ze palmsuiker. Hiervan kun je brokjes maken die een verrukkelijk resultaat geven.
    reageren
  • Jessica Bij gewoon brood heb je ook 300 ml water nodig voor een mooi deeg op 500 gram bloem. Dus ik doe 200 ml melk en 100 ml water, iets opwarmen om het goed te laten rijzen. Ik doe grote suikerklontjes in de keukenmachine zodat ze wat ronder en brozer worden. Voor de eerste rijs doe ik alles erdoor behalve de suiker dat pas bij de tweede rijs. Beetje vanille is er ook lekker door. En veel suiker in het blik voordat je het deeg er in legt, zo krijg je een lekkere smeuïge en plakkerige onderkant. Is nog nooit mislukt.
    reageren

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken