Zelfgebakken Fries suikerbrood

  • 1 suikerbrood
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Ontbijt
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel kaneel
  • 10 g zout
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 200-250 g kandij of suikerklontjes, fijngeslagen
  • 25 g boter
  • 3-4 eetlepels kristalsuiker

Bereiden

Doe de bloem in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door de bloem. Meng ook de kaneel en het zout erdoor. Maak in het midden een kuil en schenk de gembersiroop en melk erbij. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.

Bestrijk het werkvlak met olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en druk het deeg erop uit tot een dikke lap. Verdeel de klontjes kandij of suiker erover, rol het deeg op en kneed de suiker er goed door.

Vet de bodem en zijkanten goed in met boter en strooi daar een laagje suiker over. Druk het deeg weer uit, nu tot een lap met dezelfde lengte als de vorm en rol de lap stevig op. Leg de rol in de vorm en dek deze losjes af met plasticfolie. Laat het deeg weer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter en bak het suikerbrood in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Keer het brood direct uit de oven op een plank bekleed met bakpapier en laat het afkoelen.

Extra benodigd

Rechthoekige aluminium (wegwerp) vorm, plasticfolie, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Zelfgebakken Fries suikerbrood' is afkomstig uit het kookboek...

Kook ook - Brood

Clara ten Houte de Lange

De geur van versgebakken brood, wie kan die weerstaan? Dat zelf brood bakken niet moeilijk is, bewijst dit boekje. Veel kneden, rustig wachten en dan heerlijk... lees verder

© Inmerc. Beeld: Barbara Brolsma | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (15 stemmen)

Suikerbrood recept tips

Reacties op dit recept

  • mariettaHet deeg wordt erg droog, dus beetje bij beetje meer vocht (melk) toevoegen. 1 eetlepel in plaats van 1 theelepel kaneel. Bij het toevoegen van de suikerklontjes: doorkneden is lastig. Gewoon in een laag uitrollen, bestrooien en oprollen gaat makkelijker.

    • MarjolijnHet deeg uitrollen en het suiker erop bestrooien en dan oprollen werkte bij mij niet. Het werd een soort opgerold brood, de gesmolten suiker zorgde er niet voor dat het 1 geheel werd... daarom toch uitrollen, suiker overheen strooien en gewoon lang kneden, deeg weer uit elkaar trekken, gevallen korrels er weer in en kneden... werkte perfect bij mij...

    • PietKlopt: 50 ml melk meer en 1 ei erbij en tevens 50 gram meer boter.

    • johanWel het recept klopt ook niet er moet ook nog 2% zout op en niet strijken met boter onzin er zit genoeg suiker in om het brood te laten kleuren. Verder het gist gewoon met melk en suiker vermengen. Ja mensen brood bakken is een vak en geen hobby. Verder na het kneden gelijk de vulling er door werken.

    reageren

  • winekeHeb vanmorgen dit recept precies gevolgd maar brood is gewoon mislukt. Is niet gerezen erg droog deeg wilde niet goed kneden.Zag in een reactie meer melk toevoegen ook gedaan maar dus zonder resultaat.Ben benieuwd of er meer mensen zijn die niet tevreden over dit recept zijn.

    • MarjolijnHeb in plaats van mijn werkplek iedere keer met olie te bestrijken, heb ik er in het begin gelijk een klont boter bij gegooid i.p.v. extra melk of water... en na de eerste 15 minuten is het al makkelijk te bewerken...

    • HillieIk heb het ook precies volgens het recept gedaan. Erg droog valt haast niet te kneden. Rijst ook niet, gewoon mislukt.

    • HillieIk heb het voor de 2 de keer geprobeerd, hier op Kreta, heb ik nu een soort gist boter gebruikt, iets meer melk. En nu is het erg goed gelukt. Aanhouder wint.

    reageren

  • ChrisHet is inderdaad geen makkelijk gerecht. In elk geval is meer vocht een pre. Ikzelf had een mengsel van 200ml houdbare melk en 100ml water. Dat heb ik eerst verwarmd tot 30 graden waarna ik de gist er doorheen geroerd heb. Daarna voeg ik het toe aan de bloem et cetera en moet het minstens een uur rusten in een klimaat van zeker 30 graden om de gist te laten werken. Meer suiker in het deeg is meer werking gist. Na ruim een uur kneed ik de kandij er door. Dan weer een uur rusten anders verdubbelt het deeg niet. Mijn eerste baksel mislukte maar toen had ik maar 200ml vocht en had ik de kandij er te vroeg bij in gedaan. Tweede keer was een veel mooier deeg en brood.

    reageren

  • ChrisOverigens staat er in het gerecht niet bij dat er suiker in het deeg moet. Dat moet wel om de werking van de gist. Gist zet suiker om in alcohol of koolzuur. En dat doet het brood dus rijzen.

    • MarjolijnBij mij rees het brood goed genoeg... gembersiroop is in hoofdzaak ook suiker... denk dat het bij mij genoeg was om het brood goed te laten rijzen... 't Brood is echt geweldig van smaak... Ik ben erg blij met dit recept;-)!

    reageren

  • FritsIk heb het deeg wat natter gemaakt en ik heb melk en karnemelk gebruikt. Resultaat was een sukerbolle die gauw op was. Prima recept.

    reageren

  • MejLet er op dat wanneer je gist oplost dat de vloeistof altijd lauw moet zijn maar niet boven de 30 graden. Gist mag niet in direct contact met zout (dan rijst het deeg niet meer goed) dus als je het toevoegt eerst mengen met meel. Verder is het deeg voldoende gerezen als het weer langzaam naar boven veert als je het indrukt. Het is te ver wanneer het niet meer terug deukt, en het moet nog even als het direct weer terug veert. (In totaal mag het ongeveer 2 tot 3 keer zo hoog worden.) Melk kan eerst naar het kookpunt gebracht worden en dan weer afkoelen. Zo maak je enzymen kapot die het rijzen in de weg kunnen zitten.

    • ReinBeter laat je dan het instant gist eerst tien minuten oplossen in de melk (met gembersiroop).

    reageren

  • MerylouDeeg in de broodbakmachine bak klaar gemaakt volgens bovengenoemd recept, 50cc meer melk gebruikt en daarna afgebakken in de oven. Suikerbrood is prachtig gelukt en heerlijk!

    reageren

  • PeterBij de 'toko' verkopen ze palmsuiker. Hiervan kun je brokjes maken die een verrukkelijk resultaat geven.

    • MarianneParelsuiker is heel geschikt voor dit recept. Ik heb het ooit bij de Aldi gekocht, maar op sommige markten is het ook te koop. En natuurlijk 300 ml melk of melk met water.

    reageren

  • JessicaBij gewoon brood heb je ook 300 ml water nodig voor een mooi deeg op 500 gram bloem. Dus ik doe 200 ml melk en 100 ml water, iets opwarmen om het goed te laten rijzen. Ik doe grote suikerklontjes in de keukenmachine zodat ze wat ronder en brozer worden. Voor de eerste rijs doe ik alles erdoor behalve de suiker dat pas bij de tweede rijs. Beetje vanille is er ook lekker door. En veel suiker in het blik voordat je het deeg er in legt, zo krijg je een lekkere smeuïge en plakkerige onderkant. Is nog nooit mislukt.

    reageren

  • Super recept. Iets meer melk en en ei toegevoegd. Nummer 4 staat inmiddels te rijzen.

    • johanEi? Dan creëer je meer culten, dat moet je niet doen.

    reageren

  • WytskeParelsuiker werkt veel beter dan kristalsuiker.

    reageren

  • mifaceIk heb hem al vast gemaakt voor de feestdagen en als ie afgekoeld is hup de vriezer in. Eergisteren al een kerststol, ik heb me precies aan de ingrediënten gehouden en aan de tijden van kneden en rijzen en niks aan het handje. Hij ziet er geweldig uit en het kandy druipte er onder lekker uit deels. Kandy er op aan brengen deed ik nu slimmer dan vorig jaar en ging gelijk goed. Geweldig leuk te maken en te doen, ik weet nu al dat hij in de smaak gaat vallen.

    reageren

  • RinekeVandaag voor het eerst dit suikerbrood gemaakt. Ik heb een mengsel gebruikt van ongeveer 350 ml melk en karnemelk n.a.v. de tips die er bij staan. Ik zet het deeg voor het rijzen altijd in een lauwe oven (ongeveer 30 graden) Dat werkt altijd erg goed, ook met 'gewoon' brood. Het rijst dan echt fantastisch. Parelsuiker ooit wel in huis gehad, nu nergens te krijgen. Heb het met bruine kandij gemaakt. En de bakvorm ingevet met suiker en wat kandij. Toen het brood erin gelegd. Dat werkt ook. Het brood is echt heerlijk! Heerlijk met dik roomboter. Dat wordt smullen morgen tijdens het paasontbijt.

    reageren

  • ReentjeNet gemaakt... geweldig en heerlijk van smaak.

    • RonNooit de gist samen met zout doen, zout remt de gistwerking.

    reageren

  • DorineRecept precies gemaakt volgens het recept, resultaat is een heerlijke sûkerbôle! Mooi gerezen en helemaal niet droog (zakje instant gist gebruikt).

    reageren

  • SarahIk heb dit gemaakt i.c.m. de tips van meer vocht gebruiken. Mijn ervaring is dat suiker op de invetboter doen voordat je het deeg erin legt, juist de boel laat mislukken: Karamelliseert en is er met geen mogelijkheid meer uit te krijgen. Ik sloeg mezelf voor mijn kop dat ik zo dom was, maar ja het staat wel in het recept en zo te zien doen andere mensen dit ook. Ik deed een laagje poedersuiker. Misschien dat andere suiker niet zo karamelliseert of misschien was mijn oven heter dan verwacht.

    reageren

  • PietHeb er 50 ml lauwe melk en een klontje boter bij moeten voegen en het daarna door de broodbakmachine laten verder kneden omdat het anders echt een puinhoop werd. Wanneer dit recept er al langer in staat pas het aan om meer fouten te voorkomen!

    reageren