Zonnevis met prei en mosterdvinaigrette van Rick Stein

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vis

Ingrediënten

  • 16-20 jonge preitjes, panklaar gemaakt
  • 2 eieren
  • dik stuk Parmezaanse kaas
  • 2 zonnevissen van 350-450 g elk, gefileerd
  • 25 g boter, gesmolten
  • grof gestampte zwarte peperkorrels
  • voor de mosterdvinaigrette
  • 1½ theelepel dijonmosterd
  • 1½ theelepel wittewijnazijn
  • 8 theelepels extra vierge olijfolie

Bereiden

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Kook de preitjes 2-3 minuten in gezouten kokend water tot ze net gaar, maar nog wel al dente zijn. Giet ze af, laat ze onder koud water schrikken en dep ze droog op keukenpapier.

Kook de eieren 7 minuten in kokend water zodat de dooiers nog een beetje zacht zijn. Laat de eieren schrikken, pel ze en snijd ze doormidden. Schaaf met een dunschiller een paar dunne plakken van het stuk Parmezaanse kaas af en leg die opzij.

Meng voor de mosterdvinaigrette de mosterd en azijn in een kommetje en klop daar geleidelijk de olijfolie door. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper.

Zet een geribbelde gietijzeren grillpan op hoog vuur en kwast hem in met een beetje olijfolie. Leg de preitjes diagonaal op de ribbels en bak ze iets minder dan 1 minuut aan elke kant zodat ze mooi diagonaal bruin gestreept worden. Haal de preitjes uit de pan en leg ze op het midden van vier grote warme borden.

Snijd elke zonnevis diagonaal in twee even grote stukken. Kwast ze aan beide kanten in met boter en bestrooi ze flink met zout en peper. Leg de filets met het vel naar boven op een licht ingevette bakplaat of grillpan en gril ze 4 minuten. Haal ze van de plaat of uit de pan en leg ze op de prei. Leg een half ei op elk bord. Roer 1½ theelepel warm water door de mosterdvinaigrette en sprenkel die over de prei. Strooi de geschaafde Parmezaanse kaas, wat grof gehakte zwarte peperkorrels en zeezout erover en serveer.

Extra benodigd

Grillpan

Kookboek

Het recept 'Zonnevis met prei en mosterdvinaigrette van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Verse vis

Rick Stein

Wellicht de beste en meest overzichtelijke gids voor het bereiden van vis, schaal- en schelpdieren. Dit fraaie, luxe boek bestaat uit drie delen: in deel 1 worden de... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!