Kaasfondue
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- 300 ml droge witte wijn
- 200 g Gruyère, grof geraspt
- 200 g Emmental, grof geraspt
- 200 g Vacherin (zoals Vacherin à fondue, maar geen Vacherin Mont d'Or; gebruik je geen Vacherin, neem dan 300 g Emmental en Gruyère)
- 50 ml Kirsch
- 2 eetlepels maïzena (naar keuze, het bindt de saus beter)
- versgemalen nootmuskaat
- ciabatta, in hapklare stukken
- 1 ei (naar smaak)
Bereiden
Wrijf de fonduepan in met de knoflook. Voeg de wijn toe en zet de pan op een laag vuur op het fornuis. Breng de wijn tegen de kook aan.
Voeg stukje bij beetje en al roerend de kaas toe. Laat die smelten en voeg dan de Kirsch toe (als je maïzena gebruikt, roer je die eerst door de Kirsch). De fondue moet een romige consistentie hebben. Maal er wat nootmuskaat en zwarte peper over.
Zet de fonduepan midden op tafel op een rechaud zodat de kaas een beetje blijft borrelen. De gasten prikken een stukje brood aan hun vork en dopen dat in de fondue.
Breek er aan het eind van de maaltijd, als er nog een heel klein beetje kaas op de bodem van de pan ligt, een ei over. Roer het ei en de kaas door elkaar voor de finale. De laatste stap is naar keuze, maar de moeite van het proberen waard.
Extra benodigd
Fonduepan
Opmerking
'Traditionele kaasfondue is van origine een sober gerecht. Het was wat men met restjes kaas deed - die werden gesmolten in een aardewerken pot boven het vuur om er vervolgens stukjes brood in te dopen. Mettertijd werd het recept verfijnd en werden Kirsch en witte wijn toegevoegd.' - Manuela Darling-Gansser
Kookboek
Het recept 'Kaasfondue' is afkomstig uit het kookboek...
Winter in de Alpen
Manuela Darling-Gansser
Deze derde uitgave van Manuela Darling-Gansser is wederom om van te watertanden! Manuela reist van de bergen van St. Moritz af naar de schitterende straten... lees verder
© Tirion Uitgevers