Gestoofd witlof

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg witlof
  • 200 g rauwe ham, fijngesneden
  • 50 g boter
  • scheutje water of witte wijn
  • sap van 1 citroen
  • 275 ml slagroom

Bereiden

Vet een afsluitbare ovenschaal of braadpan licht in met boter. Schik de struikjes witlof in de schaal en strooi de fijngesneden ham erover. Bestrooi met zout en peper en verdeel de boter in vlokjes erover. Dek de schaal af met een vel bakpapier en het deksel.

Smoor het witlof 40 minuten op laag vuur op het fornuis (als je een braadpan gebruikt), onder af en toe omscheppen, of in een matig warme oven, tot de groente gaar is en licht kleurt. Controleer tussentijds regelmatig of er voldoende vloeistof in de pan is en schenk er zo nodig een beetje water of witte wijn bij.

Voeg als het witlof gaar is het citroensap en de room toe en schep alles even om. Strooi er nog wat grof gemalen zwarte peper over.

Extra benodigd

Bakpapier

Tip

Een uitstekend en snel wintergerecht. Heerlijk op zichzelf, met knapperig brood om in de citroenroom te dopen, maar ook bij gegrild, gebraden of op de barbecue bereid varkensvlees of rundvlees.

Kookboek

Het recept 'Gestoofd witlof' is afkomstig uit het kookboek...

Vers uit de tuin

Sarah Raven

Dit is een uniek boek voor wie graag tuiniert en kookt; Sarah Raven heeft haar passie voor het kweken van groenten, tuinkruiden en fruit vertaald in tal van heerlijke... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Witlof recept tips

Reacties op dit recept

  • RobJe moet vocht toevoegen, wanneer doe je dat? Beetje onduidelijk.

    reageren