Witlof recepten

Zie ook

Witlof

Witlof

Witlof behoort tot de cichoreiachtigen, net als onder andere andijvie en roodlof. Vandaar de kenmerkende, ietwat bittere smaak. Witlof is het gehele jaar, maar vooral in de periode van oktober tot april verkrijgbaar. Let bij het kopen op de stevigheid van de struikjes en een mooie blanke kleur. Beschadigde plekken verkleuren snel en gaan tot bederf over. Koop voor het koken van heel witlof dikke vaste struikjes en voor een salade of voor stukjes witlof in een saus de goedkopere losse, minder gelijkvormige struikjes.

Witlof bewaren en schoonmaken

Witlof kan in een open zak circa vijf dagen in de koelkast bewaard worden. Maak witlof schoon door lelijke bladeren te verwijderen en met een scherp mesje een dun plakje van de onderkant van het stronkje te snijden. Verwijder de kegelvormige pit uit de struikjes, deze is hard en geeft een bittere smaak. Snijd voor het koken het witlof in repen van 2 cm of laat de struikjes heel. Snijd voor een salade het witlof in dunne reepjes. Vermeng het witlof direct met een dressing of sprenkel er citroensap overheen om bruinkleuring te voorkomen. Reken 300 g per persoon als u de groente kookt. Voor een salade is 125 g per persoon voldoende. Voor roergebakken witlof is 200 g per persoon voldoende.

Witlof combinaties

Witlof uit de oven met ham en kaas is een klassieke combinatie, maar witlof met ei, bacon en spek smaakt ook erg lekker. Verrassend is de combinatie van witlof met aardbeien of met sojasaus, maar zeker niet minder de moeite van het proberen waard.

Witlof met ham

Stoof de witlof gaar. Maak een sterk ingekookte bechamelsaus (4 tot 6 eetlepels per stronk). Roer gruyère door de saus (60 g voor 500 ml saus). Beboter een gratineerschaal. Laat de witlof uitlekken. Wikkel elk struikje lof in een plak gekookte ham. Leg ze naast elkaar op de schaal, schep er de hete saus op en bestrooi het geheel met gruyère. Leg hier en daar klontjes boter en gratineer het gerecht in een tot 275 °C verhitte oven. ¹)

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: TGTGTG | Shutterstock.com ]