Aardappeltortilla (tapas)

  • 1 tortilla (25 porties)
  • 20 min
  • waardering 7,6
  • Hapje
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 450 g bloemige aardappelen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 uitje, in dunne ringen
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel melk

Bereiden

Schil de aardappelen, spoel ze af en snijd ze in dunne plakjes. Wrijf de plakjes in een schone theedoek droog. Bestrooi ze met een beetje zout en royaal met peper.

Houd 1 eetlepel olie achter en verhit de rest in een middelgrote koekenpan (25 cm in doorsnee). Doe de uiringen en de aardappelschijfjes in de pan; schep ze goed om zodat ze aan alle kanten met olie worden bedekt. Draai het vuur lager, leg een deksel op de koekenpan en bak de aardappelen in 12-15 minuten gaar. Laat ze niet aanbranden!

Schep de gare aardappelen voorzichtig over in een vergiet (die je op een kom hebt gezet) zodat de overtollige olie kan weglopen. Laat de aardappelen afkoelen tot lauwwarm.

Klop de eieren los met de melk en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de aardappelen door het eimengsel en laat ze een paar minuten rusten. Schep het mengsel niet om.

Verhit de achtergehouden eetlepel olie in een kleine koekenpan (20 cm in doorsnee) en schenk hier het aardappel-eimengsel in. Bak de tortilla 2 minuten op middelhoog vuur en druk de aardappelen met een spatel aan.

Zodra de onderkant van de tortilla bruin is, leg je een groot plat bord op de koekenpan. Keer de tortilla om op het bord. Verhit eventueel wat extra olie in de koekenpan. Schuif de tortilla terug in de pan en laat de andere kant van de tortilla in ongeveer 1 minuut stollen en bruin worden. Druk de tortilla zachtjes aan.

Laat hem op een groot bord iets afkoelen en snijd hem in stukken. Serveer de tortilla lauw of op kamertemperatuur.

Tip

Voor 2 tortilla's verdubbel je de hoeveelheden. Bak alle aardappelschijfjes tegelijk gaar in een grote koekenpan en bak de tortilla's vervolgens apart af in twee kleinere koekenpannen. Bij sommige recepten, waaronder dit recept, is het belangrijk dat je de juiste maat pan gebruikt. Een tortilla in een kleinere koekenpan is namelijk makkelijker te keren op een plat bord (de doorsnede is ongeveer gelijk). Bovendien is de tortilla in een kleinere pan sneller gaar en droogt de binnenkant niet uit. Over het algemeen geldt dat wat in niet te grote pannen wordt bereid, minder snel aanbrandt.

Kookboek

Het recept 'Aardappeltortilla (tapas)' is afkomstig uit het kookboek...

Basic tapas

Valérie Berry

'Basic tapas' biedt meer dan 80 eenvoudige, snelle, klassieke en moderne recepten om volop te genieten van tapas zoals ze bedoeld zijn: na een dag hard werken... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Giovanni Cancemi | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (18 stemmen)

Aardappeltortilla recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!