Pasta met paarse spruitbroccoli

  • 2 personen
  • 25 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 60 g pijnboompitten
  • 3½ eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor erbij
  • 250 g paarse spruitbroccoli, uiteinden afgesneden
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • ½ theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 klein bosje basilicum, plus een paar extra blaadjes voor erbij
  • 25 g vegetarische harde kaas, fijngeraspt, plus extra voor erbij
  • 180 g gedroogde paccheri (buisjespasta)

Bereiden

Doe de pijnboompitten en ½ eetlepel olijfolie in een koude koekenpan. Zet de pan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten 3-4 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn en sissen; roer regelmatig. Doe ze op een bord en zet ze apart.

Blancheer de stronkjes broccoli 4-5 minuten in kokend water, tot ze zacht, maar niet slap zijn. Ze moeten zachter dan beetgaar zijn om goed fijn te worden in de pesto, dus blancheer ze niet te kort. Schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken; bewaar het water voor de pasta.

Zet de helft van de broccoli apart (kies de stukken met mooie roosjes) en doe de rest (bij voorkeur de stukken die voornamelijk uit stelen bestaan) in een minikeukenmachine, samen met de knoflook, resterende olijfolie, chilivlokken en het basilicum. Voeg zout en peper toe en pureer het mengsel tot een grove pasta; schraap het af en toe van de zijkant van de kom. Voeg de pijnboompitten (houd ongeveer 1 eetlepel apart voor de garnering), geraspte kaas en een scheut kookwater van de broccoli toe. Pureer opnieuw om alles lichtjes te mengen.

Kook de pasta 8-9 minuten in ruim kokend water met zout (dit kan deels uit het bewaarde kookwater van de broccoli bestaan) of volgens de aanwijzing op de verpakking van de door jou gekozen pasta. De pasta moet beetgaar zijn.

Schep een beker kookwater uit de pan, giet de pasta af in een vergiet en doe hem weer in de pan, samen met twee derde van de pesto en een flinke scheut kookwater. Schud de pasta om tot hij bedekt is met de saus. Voeg de bewaarde broccoli toe en schud de pasta weer om.

Serveer de pasta op voorverwarmde borden met de bewaarde pijnboompitten, een flinke scheut olie en een beetje extra kaas.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

Een hoofdgerecht ter ere van paarse spruitbroccoli, maar je kunt net zo goed vroege groene asperges of bimi gebruiken. Toen ik dit boek schreef, waren pijnboompitten astronomisch duur; geschaafde of blanke amandelen zijn een goed en voordeliger alternatief, vooral omdat ik een royale hoeveelheid heb gebruikt. Ik heb hier paccheri als pasta gekozen, maar alle soorten buisvormige pasta houden de saus goed vast, net als ziti, bucatini of een nestje verse pappardelle (linten). Gebruik de overgebleven pesto als dipsaus of smeer een dikke laag op geroosterd, met knoflook ingewreven brood en serveer het bij soep.

Kookboek

Het recept 'Pasta met paarse spruitbroccoli' is afkomstig uit het kookboek...

Het grote groenteboek

Alice Hart

In haar nieuwe boek 'Het grote groenteboek' deelt bestsellerauteur Alice Hart meer dan 80 recepten met groenten in de hoofdrol: eenvoudige recepten voor hobbykoks, die groots zijn van smaak. Met tips voor de voorbereiding, inclusief een... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer pasta recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!