Panzanella met cherrytomaten en saffraan

  • 6 personen
  • 20 min
  • waardering 8,5
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ½ vloerzuurdesembrood (bij voorkeur brood met sesamzaad)
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 4 grote gele en oranje tomaten
  • 300 g cherrytomaten
  • 60 g pepperoncini, in dunne plakjes gesneden, of chilipepers
  • 60 ml witte balsamico
  • flinke pluk saffraan
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 10 g gehakte verse bieslook
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes
  • 1 handvol gehakte bronzen venkel (verkrijgbaar bij horecagroothandel of online) of venkelpluimen

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Snijd het vloerbrood in 2,5 cm dikke sneden, rooster het brood 10 minuten op een bakplaat en haal het uit de oven. Wrijf de teen knoflook voorzichtig over de geroosterde kant van het brood. Scheur het brood in stukken van 2,5 cm (je moet ongeveer 250 g brood hebben). Schuif de bakplaat met het brood opnieuw in de oven en rooster het nog 5 minuten tot het net goudbruin is. Laat het brood afkoelen.

Snijd de tomaten in partjes en snijd de cherrytomaten doormidden. Hussel in een kom de tomaten met de pepperoncini, witte balsamico en een flinke pluk saffraan. Breng de vinaigrette en de tomaten op smaak met zout en peper. Meng goed (meestal doe ik dit met schone handen om echt alles te kunnen husselen). Laat de tomaten een paar minuten staan zodat de saffraan kan weken. Voeg de olie toe en laat het tomatenmengsel minstens 30 minuten tot een paar uur op kamertemperatuur staan. Hoe langer het staat hoe meer het sap van de tomaten en de andere smaken kunnen samensmelten en hoe lekkerder de salade zal zijn.

Hussel het brood, het tomatenmengsel, de gehakte bieslook, het basilicum en de bronzen venkel. Doe dit niet van tevoren want dan wordt het brood te papperig.

Opmerking

Een goede panzanella is moeilijk te vinden. De perfecte panzanella heeft zoet en zuur nodig evenals de juiste hoeveelheid vocht; het heeft blokjes zurig zuurdesembrood nodig waar je je niet in verslikt. Het heeft een beet nodig - ik zorg graag voor een kleine verrassing. Een goede panzanella is een betrouwbaar basisgerecht van iedere zomerse bijeenkomst.

Kookboek

Het recept 'Panzanella met cherrytomaten en saffraan' is afkomstig uit het kookboek...

Salade Freak

Jess Damuck

Van salades kunnen we nooit genoeg krijgen. Fris of spicy, licht of vullend, als bijgerecht of hoofdmaaltijd. Van groene lentesalades tot en met salades met stevige ingrediënten in de winter. 'Salade Freak' biedt originele salades, ingedeeld op het seizoen... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Broodsalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!