Salade recepten

Populair

Alfabetisch

Salade

Salade

Kwam tot een paar jaar geleden een salade pas tevoorschijn wanneer de zon ging schijnen, tegenwoordig worden salades het hele jaar door gegeten. Salades zijn er immers voor elke gelegenheid en voor elk seizoen, van een aspergesalade in het voorjaar en een aardbeien- salade in de zomer tot een salade met paddenstoelen in de herfst. Het leukste aan salades is dat er zoveel variaties mogelijk zijn: vrijwel alle ingrediënten zijn in salades te verwerken, zolang de balans tussen de verschillende (liefst verse) ingrediënten maar wordt bewaard. Daarbij bevat een salade doorgaans weinig calorieën en is hij snel klaar. Daarmee is een salade een lekkere, makkelijke en verantwoorde keuze na een drukke werkdag!

Groene salade

Deze bevat alleen groene bladgroente. De meest gebruikte zijn de verschillende soorten bladsla, zoals kropsla, batavia, bindsla, andijvie, krulandijvie, waterkers en molsla. Verder zijn er nog de kleinere soorten als postelein, rucola, veldsla, paardenbloem, wilde schorseneer en wilde cichorei. Deze groene slasoorten, die ook als groente worden verwerkt, worden opgediend als voorgerecht of als bijgerecht bij bijvoorbeeld gegrilleerd vlees, omeletten, gebakken kip of koud vlees. De salade wordt in het algemeen omgeschept met vinaigrette met soms extra kruiden of andere ingrediënten, zoals croutons. spekjes, kaas, sjalot en knoflook enzovoort. ¹)

Enkelvoudige salade

Deze bestaat uit een rauw of gaar, maar altijd koud hoofdingrediënt, opgediend met een koude saus. Voorbeelden zijn allerlei groenten en allerlei soorten vlees, vis en schaal- en schelpdieren die als 'salade' worden klaargemaakt. ¹)

Samengestelde salade

Deze zijn bewerkelijker en bestaan uit verschillende ingrediënten, die zo op elkaar worden afgestemd dat een evenwichtig palet van smaken en kleuren ontstaat. Dat kunnen heel exclusieve ingrediënten zoals truffel, ganzenlever en kreeft zijn, maar ook heel eenvoudige zoals in salade niçoise. De begeleidende saus moet de smaken accentueren maar mag ze niet overheersen. Deze salades worden als voorgerecht of als bijgerecht bij warm of koud gebraden vlees, of als hoofdgerecht gegeven. ¹)

[ Bron: Redactie okoko recepten | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Olha Afanasieva | Shutterstock.com ]