Hongaarse goulashsoep met zure room en bieslook

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg stoof- of soepvlees van het rund, in blokjes van 1 cm
  • 1 eetlepel karwij
  • 2 eetlepels mild, gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 rode paprika's
  • 2 middelgrote uien, kleingesneden
  • 6 lange rode chilipepers, ontpit en heel fijn gehakt
  • 1 liter runderbouillon
  • 250 ml witte wijn
  • 4 eetlepels sherryazijn
  • 500 ml tomatenpassata
  • 500 g tomaten, ontveld, zonder pitjes en fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 2 grote aardappelen, geschild en in kleine blokjes
  • voor de garnering
  • 200 ml zure room
  • gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels geknipt bieslook

Bereiden

Doe de blokjes vlees met de specerijen, 1 theelepel zout en 1 theelepel versgemalen zwarte peper in een grote kom en meng grondig. Verhit de helft van de olijfolie in een pan met dikke bodem of stoofpan op niet te hoog vuur. Braad in gedeelten het vlees aan; de olijfolie moet heet blijven. Schep het bruine vlees op een schaal.

Halveer de paprika's in de lengte en wrijf ze met nog wat olijfolie in. Grilleer ze met de velkant omhoog tot ze zwart en verschroeid zijn. Doe ze in een kom en dek ze met plasticfolie af. Wacht tot ze koel genoeg zijn om ze te hanteren, trek de velletjes eraf en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd ze in stukken, doe ze in de keukenmachine en draai er een grove puree van.

Doe de rest van de olie met de ui, de paprikapuree en de chilipepers in de pan en fruit ze 2-3 minuten. Roer er de bouillon, wijn en azijn door. Voeg de passata, tomaten en kruiden toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en doe er de aardappelen en het vlees bij. Laat alles zonder deksel 1 uur zachtjes pruttelen; roer af en toe en voeg zo nodig nog wat bouillon of water toe. Proef vlak voor het opdienen en corrigeer zo nodig de smaak.

Schep de soep in kommen en voorzie ze allemaal van een schep zure room, wat paprikapoeder en wat fijngeknipt bieslook.

Extra benodigd

Plasticfolie, keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Hongaarse goulashsoep met zure room en bieslook' is afkomstig uit het kookboek...

Meat

Adrian Richardson

De Australische kok Adrian Richardson is een gepassioneerd vleesexpert. Met 'Meat' brengt hij een ode aan zowel het dier zelf als aan de culinaire waarde van vlees... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (42 stemmen)

Goulashsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • AnneWat wordt er met het soep of stoofvlees gedaan nadat het uit de pan is gehaald?

    • InekeAls je het recept goed leest, merk je dat je het vlees terug doet in de pan.

    reageren

  • PaulMoet eetlepel niet theelepel zijn in het recept? Lijkt me erg stevig gekruid.

    • JeanneJa, het moeten eetlepels zijn, het is een gekruid gerecht. Maar als je het minder pittig wilt hebben kun je natuurlijk de cayennepeper en de verse chilipepers minderen tot eigen smaak.

    reageren

  • bertineZijn 6 lange rode chilipepers niet wat veel voor 6 personen? Kun je de karwij vervangen door komijn? Kan het hier niet krijgen.

    • JeanneWaar is hier? Karwij in het Engels is Caraway seeds. Komijn is over het algemeen een wat sterkere, muffere smaak. Karwij heeft wat meer weg van anijs.

    • MoniqueEen andere benaming voor karwij is ook wel kummel, misschien kun je het dan wel vinden.

    reageren

  • GerTwintig ingredienten voor een pan soep. Is dit niet een belachelijk recept?

    • MarcHet is zeker geen teveel aan ingrediënten, het komt de smaak alleen maar ten goede!

    reageren

  • bertineIk ga het proberen, misschien belachelijk lekker, wie weet.

    reageren

  • WesselTwintig ingredienten is zeker op zijn plaats in dit gerecht, omdat het zolang moet stoven gaat de scherpte er vanaf. Voor iets minder pittig, doe ik 2 koffielepels... erg lekker!!!

    reageren

  • GerdaHet is een TOP recept! Veel werk maar... heerlijke soep!

    reageren

  • ColetteWat is tomatenpassata?

    • JobPassata is een Italiaanse sausachtige substantie gemaakt van rauw gepureerde tomaten waar meestal kruiden aan toegevoegd zijn. Het is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

    reageren

  • mariaKummel toevoegen is heerlijk want dat geeft de typische smaak. Onze hongaarse vrienden doen dat ook.

    reageren

  • JannieMet een beetje creativiteit t.a.v. de specerijen kom je een heel eind met wat je in huis hebt. Maar... 6 pepers is echt veel en veel te veel! Dus let op en begin met 3. Moet het pittiger? Later nog pepers fruiten en toevoegen!

    reageren

  • HenkWat betreft de specerijen, dat heb je zelf in de hand, ieder zijn meug.

    reageren

  • FritsMet 30 jaar ervaring in Hongarije denk ik dat ik weet hoe en waarvan de gemiddelde Hongaar zijn gulyás-soep maakt. Ondanks dat deze soep misschien heel goed smaakt, heeft deze soep niets met gulyás-, of goelash, of goulashsoep te maken.

    • MarionIk ben al jaaaaren op zoek naar een goed goulashsoep recept. Heb jij een hele goeie? Houd ik me ook aanbevolen... deze ga ik toch proberen!

    reageren

  • willemienBen zeer benieuwd naar de originele gulyas soep van Frits.

    reageren

  • lDeze soep, echte Hongaarse goulashsoep of niet, is verrukkelijk, pittig, maar voor mij juist goed, en kummel moet er echt in, dat geeft net 't extraatje, de wijn heb ik wel weggelaten!

    reageren

  • NVandaag, 4 januari 2013, voor het eerst deze soep gemaakt. Ik heb hem heerlijk 3 uur laten pruttelen en stoven en zie daar, hij/zij smaakt overheerlijk. Niny Koiter.

    reageren

  • gerardIk heb eerst het vlees aangebraden en toen de rest allemaal in de ijzeren pan geknald, nu drie uur op mijn houtkachel. Het ruikt al lekker in de huiskamer, dan morgen ga ik proeven en geef een reactie. Denk dat het goed komt!

    reageren

  • AndréHoe weet een Australiër nu hoe je goulash moet maken! Laat hij eerst eens op vakantie gaan daar. Mijn schoonzuster is Hongaarse en haar moeder was kokkin en heeft later op het Hongaarse consulaat in Parijs gewerkt. Maar wat die Australiër er van maakt heeft weinig met goulashsoep te maken.

    reageren

  • angelaMet 2 koffielepels bij reken je 21 ingrediënten. Met 1 pepertje is meer dan genoeg.

    reageren

  • HannyIk heb dit zondag gegeten, het was erg lekker. Wel pittig. Daar moet je natuurlijk van houden.

    reageren

  • FritsWij wonen al sinds 1983 in met veel plezier Hongarije en wij kennen (dus) de Hongaarse keuken. Een recept als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is ongetwijfeld erg lekker maar niet Hongaars. Géén olijfolie maar spek, géén (witte) wijn, géén cherryazijn, géén bieslook, géén laurierblad, géén cayennepeper, géén tomatenpuree en op 1 liter bouilon hooguit één tomaatje. Karwijzaadjes zijn goed (Hongaars: kömény) maar is komijnenpoeder geen gemalen karwijzaad?

    • MichelVolgens mij is er niet 1 standaard recept voor goulashsoep. Recepten variëren per regio en per familie. Soep is een breed begrip en kun je op verschillende manieren bereiden. Deze is toevallig wat uitgebreid maar er is voor een soep nooit een "officieel" recept. Dat maakt soep maken juist zo leuk, je kunt blijven experimenteren tot je voor jouw doen de juiste smaak heb.

    reageren

  • MartaDit is niet de echte Hongaarse goulashsoep. Kan lekker zijn, maar is niet de echte. Ik ben hungarse.

    • GretaMarta, heb je voor mij een goed recept? Alvast hartelijk bedankt. En misschien heb je ook een goed recept voor Stroganoff, ben ik al jaren naar opzoek. Veel geëxperimenteerd maar steeds niet wat ik wil.

    reageren

  • BenJammer. Deze soep mag je best goulashsoep noemen, maar het heeft absoluut niets met de Hongaarse goulashsoep te maken. Ik wil hier graag een keer het recept plaatsen. Ik kom heel veel in Hongarije en weet dus waar ik over praat.

    reageren

  • HenkDit recept kun je niet plaatsen met zoveel ingrediënten en een teveel aan pepers en cayennepeper, deze soep zal ik zeker niet maken en voorschotelen aan mijn gasten. Voor een Goulashsoep zijn wel betere en smakelijke recepten op internet te vinden!

    reageren

  • HeleneAls het recept je niets lijkt, of als je het niet authentiek genoeg vindt, of er teveel ingrediënten nodig zijn, dan sla je het toch gewoon over...? Be happy

    reageren