
Linzensoep met tomaten
- 4 personen
- 55 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 250 g castelluccio di norcia-linzen
- 1 plak lardo (gezouten varkensrugvet), kleingesneden
- ½ teen knoflook, kleingesneden
- 2 eetlepels peterselie, kleingesneden
- 4 niet te rijpe tomaten, in blokjes
- 2-3 verse salieblaadjes
- extra vergine olijfolie voor het bedruppelen
- evt. 2 sneden zelfgebakken brood, in blokjes van 2 cm
Bereiden
Giet 2 liter koud water in een grote pan, doe de linzen erin, breng ze aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 15 minuten pruttelen. Giet ze af en houd ze apart.
Doe intussen de lardo, knoflook, peterselie, blokjes tomaat en salie in een andere pan en voeg zout toe. Doe er 1 liter water bij en breng alles aan de kook.
Schep er de uitgelekte linzen bij, roer en kook ze ca. 5-10 minuten op laag vuur; laat ze niet overgaar worden. Haal de pan van het vuur en doe er twee à drie scheutjes extra vergine olijfolie over.
Doe (als je er brood bij serveert) een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes brood 3 minuten; ze moeten aan alle kanten bruin zijn.
Zet de linzensoep, evt. bestrooid met het brood, gloeiend heet op tafel.
Opmerking
Dit lekkere, voedzame voorgerecht wordt gemaakt van linzen uit Castelluccio di Norcia, en die hebben de igp-status. De kleine linzen met hun dunne velletje zijn perfect voor soepen zonder pasta of ander graan.
Kookboek
Het recept 'Linzensoep met tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

De Zilveren Lepel per regio
diverse auteurs
'De Zilveren Lepel per regio' neemt je mee op een culinaire reis door de 20 streken van Italië. Ontdek van elke regio de unieke ingrediënten en traditionele gerechten voor antipasti, primi, hoofdgerechten, bijgerechten en desserts... lees verder
© Spectrum