Linzensoep recepten

Linzensoep

Linzensoep

Met linzensoep kun je alle kanten op. Je kunt er net als erwtensoep een stevige boerensoep van maken. Of origineler voor de dag komen en de linzen combineren met knoflook en mediterrane kruiden. Of met oosterse kruiden als gemberwortel, komijn, koriander of kardemon. Reken voor linzensoep op 200-250 gram linzen voor 4 personen. Fruit een grote gesnipperde ui met wat fijngehakte knoflook in wat olie of in het vet van uitgebakken spekjes. Bak voor een wat lichtere soep eventueel blokjes wortel en knolselderij mee. Specerijen als komijn en gember en eventueel fijngehakte rode peper geven meer smaak als je ze even meebakt. Schenk er anderhalf tot twee liter (zelfgemaakte) bouillon of water bij en voeg voor een mediterrane soep een bouquet garni van tijm, peterselie en oregano toe. Kook de linzen in 15-20 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer mooi glad en kook de soep nog ietsjes in als hij te dun is of voeg juist wat water toe. Breng de linzensoep op smaak en serveer de soep in wijde kommen. Garneer een Indiase of oosterse soep met een flinke lepel dikke yoghurt, gefruite uitjes, dunne ringetjes prei en fijngehakte koriander. Een mediterrane soep doet het goed met verkruimelde geitenkaas, blokjes uitgebakken spek en fijngehakte bieslook.

Linzensoep recept

Verhit 2 eetlepels olijfolie en stoof er 1 gesnipperde ui en 2 eetlepels rode currypasta in aan. Voeg 2 in stukjes gesneden wortel, 1 in stukjes gesneden stengel selderij en 500 ml groentebouillon toe. Laat alles 10 minuten sudderen. Voeg dan nog eens 500 ml bouillon, 2 in roosjes verdeelde stronkjes broccoli en 1 blik uitgelekte linzen linzen toe. Laat het geheel 10 minuten verder garen. Dien goed heet op. ¹)

[ Bron: 'De creatieve kookbijbel' ¹) | redactie ]

[ Beeld: comeirrez | Shutterstock.com ]