Witlofsoep

  • 6 personen
  • 35 min
  • waardering 8
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 grote uien, gesnipperd
  • klont boter
  • scheut olijfolie
  • 1 kg witlof
  • 200 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 vleesbouillonblokjes voor 2 liter soep
  • 1 handje fijngeknipte bieslook
  • 100 g uitgebakken ontbijtspek

Bereiden

Bak de knoflook samen met de uien in wat boter en olie in een grote pan. Laat ze zachtjes lichtbruin kleuren.

Was en snijd de witlof, houd wat witlofblaadjes achter om rauw en dungesneden op het laatst in de soep te doen. Bak de witlof rustig met de uien en de knoflook mee. Doe de Parmezaanse kaas erbij en roer alles even door.

Los de bouillonblokjes in 2 liter kokend water op. Voeg de bouillon voorzichtig toe aan de groente en maak er met een staafmixer een mooie gladde soep van. Giet niet alle bouillon er tegelijk bij.

Schep de soep in de kommen, leg er wat reepjes rauwe witlof en bieslook op, strooi er wat kaas over en leg daarbovenop het uitgebakken spek.

Extra benodigd

Staafmixer

Kookboek

Het recept 'Witlofsoep' is afkomstig uit het kookboek...

Alles moet op

Reini Smit

In dit boek draait het om efficiënt en bewust omgaan met eten, zowel bij het kopen als bij het koken. Een kookboek met eerlijke, simpele gerechten, waarvoor je niet... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Witlofsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • NancyHeerlijke soep, maar moet meteen gegeten worden. Zodra de soep enigszins afkoelt, verandert de kaas in kleine rubber kruimeltjes, en dat eet heel onprettig.

    reageren

  • BarbaraHet is beter de kaas toe te voegen als je het gaat opdienen. Ik maak een grote hoeveelheid soepen die ik invries en kaas of room toevoegen doe ik altijd op het laats, een goede tip misschien?

    • MarcEen fantastische tip, Barbara! Dankjewel.

    reageren