Oma's appelmoes

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,9
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kg goudreinetten
  • 100 g suiker
  • 1 flinke theelepel kaneel

Bereiden

Vul een schaal met water en roer er het citroensap door.

Snijd de appels in vieren, snijd het klokhuis eruit en schil dan de schil eraf. Snijd de appels in stukjes. Doe de appelstukjes meteen in de schaal met citroenwater, anders worden ze bruin. Of héél snel schillen, dat kan ook.

Giet de appels af door een vergiet en doe de natte stukjes in een pan. Het is niet erg als de appels nog nat zijn, een beetje water is juist nodig. Doe de suiker en kaneel erbij en schep alles goed om.

Zet het vuur hoog, wacht tot je gepruttel ziet en zet dan het vuur laag. Leg het deksel ietsje schuin op de pan zodat het niet helemaal dicht is.

Kijk na een kwartier: zijn de stukjes appel helemaal zacht? Zo niet, nog 5-10 minuten langer. Als je nog stukjes appel ziet, heet het appelcompote. Als je het even met de pureestamper stampt, wordt het appelmoes.

Variatietip

Laat een scheutje calvados meekoken en serveer de appelmoes warm met een dotje ijskoude crème fraîche.

Kookboek

Het recept 'Oma's appelmoes' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker opscheppen!

Karin Luiten

Schep eens lekker op! Met de gerechten in dit kookboek maak je een verpletterende indruk op je ouders, vriendjes, opa en oma... Bovendien staan er allerlei leuke eet... lees verder

© Ploegsma

Waardeer dit recept (24 stemmen)

Appelmoes recept tips

Reacties op dit recept

  • PieterAls je kaneelpoeder toevoegt, wordt de de appelmoes donkerder. Voeg je een kaneelstokje toe dan blijft de moes blanker van kleur.

    • carolienGoede tip, bedankt!

    reageren

  • judithOp het laast een schepje honing er in geeft een lekkere zachte smaak.

    reageren

  • johnPas op niet te veel kaneel nemen want het wordt te droog, evenals niet te veel suiker dan krijg je iets soortgelijks als baklava.

    reageren

  • WillVoor smaak en kleur wat abrikozen mee laten pruttelen.

    reageren

  • carolienEen fijn recept voor zelfgemaakte appelmoes. De tip van het scheutje calvados maakt de 'volwassenen-versie' helemaal af, super! Als je het pureren achterwege laat en het houdt bij een compote, dan is het een heerlijke begeleider van een stukje wild.

    • GerryEen scheut limoncello, heerlijk!! En ipv suiker gebruik ik gelei-suiker speciaal

    reageren

  • JanHandje rozijnen meekoken en mixer erdoor?

    reageren

  • RinekeEen drupje mokka aroma in de appelmoes

    reageren

  • Truze2,5 kilo valappels (je houdt na klokhuizen en schillen verwijderen 2 kilo over), 2 ons suiker, 1 uitgeperste citroen, 2 steranijs, 1 pijp kaneel, 2 cm duimdik stukje geschilde verse gember. Doe steranijs, pijpkaneel en gember in groot thee-ei of koffie filterzakje en dat dichtmaken. Pers citroen uit. In grote kom. ( beslagkom) liter water erbij. Doe appels na schoonmaken in stukjes in citroenwater. Alles geschild? Schep stukjes appel in grote ruime pan breng aan de kook, voeg suiker toe en roer goed door. Leg thee-ei of filterzakje in het midden, duw onder appels. Blijf erbij, zachtjes door laten pruttelen. Voeg als de brei erg vast is 1 of 2 pollepel citroenwater toe. Na kwartiertje thee-ei of filterzakje verwijderen. Roer door. Haal van vuur. Ga er indien gewenst met staafmixer door. Vul af in schone potten( ongeveer 4 a 5) zet op kop. Na uurtje omkeren. Plop. Klaar. Heerlijk frisse appelmoes van appels die anders de composthoop op gaan.

    reageren