Chocolade-salame met hazelnoot en zure kers

  • 1 grote salame of 2 gewone
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 80 g hazelnoten
  • 200 g Maria biscuitjes (of een ander simpel, droog, niet te zoet koekje)
  • 250 g pure chocolade (ten minste 70% vaste cacaobestanddelen)
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
  • 80 g gedroogde kersen (of neem cranberry's of ander fruit dat je lekker lijkt)
  • poedersuiker, voor het bestuiven

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 150 °C hetelucht / 170 °C elektrisch. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat. Rooster ze 10 minuten in de oven, of tot ze licht goudbruin zijn. Haal ze eruit en laat afkoelen; hak ze dan grof (of plet ze kort met een deegroller).

Verkruimel de koekjes grof door ze in een diepvrieszakje te doen en er dan met een deegroller op te slaan, of door ze kort te malen in een keukenmachine. Het is belangrijk dat het grove stukjes worden - geen fijne kruimels.

Smelt de chocolade in een kleine, hittebestendige kom au bain-marie of in de magnetron. Laat enkele minuten afkoelen.

Klop de boter, suiker en een snuf zout in een kom met een mixer glad en romig. Klop de losgeklopte eieren er beetje bij beetje doorheen voor een glad beslag. Voeg de cacao en de afgekoelde, gesmolten chocolade toe. Doe de gebroken koekjes en gedroogde kersen erbij en roer alles grondig door elkaar. Voeg de hazelnoten toe en roer weer.

Schep het mengsel (het zal er vrij plakkerig uitzien in dit stadium) op een vel plasticfolie en maak er een langwerpige vorm van. Leg er een ander stuk plasticfolie van hetzelfde formaat bovenop en wikkel het mengsel er volledig in. Rol het met je handen tot een gladde worstvorm en draai de uiteinden dan in elkaar. Laat in de koelkast koud worden.

Is de worst mooi stevig geworden, haal hem dan uit het folie en bestuif met poedersuiker. Wikkel hem nu in bakpapier als je hem cadeau wilt geven of, als je het écht goed aan wilt pakken, wikkel er een stuk keukentouw om als bij een echte salami (er zijn goede YouTube-filmpjes over hoe je dit kunt doen). De chocolade-salame zal in de koelkast een week goed blijven.

Extra benodigd

Mixer, plasticfolie

Variatietip

Dit recept is op vele manieren aan te passen. Gedroogde kersen hebben een onweerstaanbare stevigheid en zijn lichtzuur, wat hier heel goed werkt. Voor de eenvoudigste worst kun je alle noten en gedroogde vruchten weglaten en alleen de stukjes koek behouden, en het zal dan nog steeds lekker zijn. Je kunt de kersen vervangen door gedroogde vijgen (lekker, die knapperige zaadjes), cranberry's, dadels, gedroogde pruimen, abrikozen of zelfs rozijnen. Ook kun je een scheut rum, amaretto of andere drank toevoegen. Of gebruik pistachenoten voor een knallende limoengroene kleur, of amandelen, of een notenmelange.

Tip

Ik gebruik op Sardinië Oro-koekjes, het Italiaanse equivalent van Maria biscuitjes. Je kunt de salame echter ook maken met amaretti, digestives of haverkoekjes; elk basic koekje volstaat, behalve misschien roze wafelkoekjes. Gemberkoekjes zijn ook lekker.

Opmerking

Ik vroeg altijd om chocolate fridge cake (arretjescake) op mijn verjaardag, wat een teleurstelling voor mijn moeder was, want zij had een speciaal talent voor het inventief decoreren van taart - dat was bij dit type taart vrijwel onmogelijk. Niettemin was deze combinatie van gebroken koekjes, chocolade en boter mijn favoriete taart als kind; vreemd in meerdere opzichten, aangezien ik eigenlijk nooit een liefhebber van chocolade ben geweest, en dit niet eens een echte taart is. Hoe dan ook: ik was er dol op, en ik ben er nog steeds dol op, en ik ben ook dol op zijn Italiaanse neef, die als extra bonus heeft dat hij wordt gevormd als een Italiaanse worst, een salame. Je kunt deze salame inpakken en aan iemand cadeau geven (perfect voor Kerstmis/Pasen/verjaardagen) of in plakken serveren als een verrassend verfijnd en toch eenvoudig dessert met een kop koffie erbij.

Kookboek

Het recept 'Chocolade-salame met hazelnoot en zure kers' is afkomstig uit het kookboek...

La Vita è Dolce

Letitia Clark

In Italië is het leven zoeter dan zoet. Dat bewijst 'La Vita è Dolce' van Letitia Clark: hét kookboek met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden. Het bevat recepten voor koekjes, cakejes, desserts en taarten voor elke gelegenheid... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Chocoladetoetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!