
IJstaart met lemoncurd en meringue
- 8 personen
- 90 min
- waardering 8,5
- Nagerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de taartbodem
- 165 g shortbread cookies of Mariakoekjes
- 65 g boter, gesmolten
- 60 g suiker
- voor de vulling
- 700 ml vanille roomijs
- 8 eetlepels lemoncurd
- voor de meringue
- 3 eiwitten, op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- ½ theelepel vanille-extract
Bereiden
Maal voor de taartbodem de koekjes in de keukenmachine fijn samen met de boter en suiker. Verdeel het mengsel over de bodem van een met bakpapier beklede taartvorm en druk goed aan. Zet een uur in de koelkast.
Haal het ijs van tevoren uit de vriezer en laat het een heel klein beetje zachter worden. Verdeel een derde over de bodem van de taart (en zet de rest weer in de vriezer). Zet de taartvorm 2 uur in de vriezer, of tot de laag hard genoeg geworden is.
Verdeel 4 eetlepels lemoncurd over de ijslaag. Zet terug in de vriezer tot de lemoncurd hard genoeg geworden is. Herhaal dit proces opnieuw met een ijs- en lemoncurdlaag en eindig met een ijslaag.
Klop voor de meringue de eiwitten tot zachte pieken met een staande mixer of met een handmixer. Voeg heel langzaam - begin per eetlepel - de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen tot stijve pieken ontstaan. Spatel het vanille-extract door de meringue. Verdeel de meringue over de bovenkant en zijkanten van de taart en gebruik een brander om de meringue een licht gebruinde kleur te geven. Serveer direct.
Extra benodigd
Keukenmachine, bakpapier, taartvorm (ø 20 cm), staande mixer of handmixer, spatel, brander
Kookboek
Het recept 'IJstaart met lemoncurd en meringue' is afkomstig uit het kookboek...

IJs & meer
Marleen Visser
Dol op ijs? Dan is 'IJs & meer' van Marleen Visser onmisbaar in jouw keuken. In dit vrolijke kookboek vult Marleen haar beste ijsrecepten uit haar eerdere boek 'IJs' aan met een reeks nieuwe, verrassende smaakcombinaties... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland. Beeld: Marleen Visser