Semifreddo van bosvruchtensmoothie en gezouten karamel

  • 14 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 10-12 zachte dadels, pit eruit
  • 1 eetlepel koudgeperste kokosolie
  • 150 g rauwe zonnebloempitten
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • voor de gezouten karamellaag
  • 10-15 zachte dadels, pit eruit
  • 125 ml water
  • 80 ml koudgeperste kokosolie
  • 60 g lichte tahini (van gepelde sesamzaadjes)
  • 2-3 snufjes zeezoutvlokken
  • voor de bosvruchtensmoothie
  • 2 rijpe bananen, gepeld, in grove stukken
  • 150 g rauwe cashewnoten, geweekt (zie onderaan het recept)
  • 150 g rijpe bramen (of uit de diepvries, ontdooid)
  • 150 g rijpe frambozen (of uit de diepvries, ontdooid)
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2-4 eetlepels water
  • 2 eetlepels pure ahornsiroop
  • voor de bosvruchtenlaag
  • 5 verse rijpe bramen (of uit de diepvries, ontdooid)
  • 12 verse rijpe frambozen (of uit de diepvries, ontdooid)
  • voor erbij
  • verse bramen, frambozen, eetbare viooltjes (als je wilt) en poedersuiker, voor eroverheen

Bereiden

Bekleed een cakeblik van 10x20 cm met bakpapier. Zorg dat het bakpapier iets over de randen hangt zodat je de parfait straks makkelijk uit het bakblik kunt tillen.

Maak de bodem: doe de dadels met de olie in een foodprocessor en pureer op een hoge stand tot het een kleverige pasta is. Voeg de zonnebloempitten toe met de cacao en een snufje zout en pureer tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt en aan elkaar blijft kleven als je erin knijpt. Misschien moet je wat meer dadels toevoegen om de juiste consistentie te krijgen. Schep in het cakeblik en druk aan met je handpalm of met de achterkant van een lepel tot het een gelijkmatige, compacte bodem is. Zet in de vriezer terwijl je ondertussen de karamellaag maakt.

Doe alle ingrediënten voor de karamellaag in de blender en pureer op een hoge stand tot het een gladde mix is. Proef en maak zoeter of zouter met extra dadels of zout.

Haal het cakeblik uit de vriezer en schenk de karamel over de dadelbodem. Tik een paar keer zacht met het cakeblik op het aanrecht zodat de laag zich gelijkmatig verspreidt. Zet terug in de vriezer terwijl je ondertussen de bosvruchtensmoothie maakt.

Spoel de kan van de blender om. Doe de bananen erin met de rest van de ingrediënten voor de bosvruchtensmoothie. Pureer op een hoge stand tot het een glad drankje is. Voeg wat water toe als dat nodig is.

Haal het cakeblik uit de diepvries en leg de bramen en frambozen voor de bosvruchtenlaag in het midden op de karamellaag. Schenk de bosvruchtensmoothie erover en strijk de bovenkant glad met een spatel. Tik zacht met het cakeblik op het aanrecht om eventuele luchtbellen uit de smoothie te verwijderen.

Zet minstens 4 uur of een hele nacht in de vriezer tot de parfait helemaal hard is. Laat voor het opdienen ongeveer 30 minuten ontdooien en haal de parfait uit het blik. Versier met verse bosvruchten en eetbare bloemen. Bestrooi met poedersuiker. Doop een mes in heet water en snijd de parfait in plakjes van 1,5 cm dik.

Extra benodigd

Cakeblik van 10x20 cm, bakpapier, foodprocessor

Geweekte cashewnoten

Doe de cashewnoten in een schaal, schenk er water over en laat 3-12 uur weken, of een nacht. Giet af, gooi hierbij het weekwater weg en spoel de cashewnoten af onder de kraan. Zet weg.

Kookboek

Het recept 'Semifreddo van bosvruchtensmoothie en gezouten karamel' is afkomstig uit het kookboek...

The Green Kitchen Smoothies

David Frenkiel & Luise Vindahl

In 'The Green Kitchen Smoothies' delen David en Luise hun favoriete smoothierecepten, zoals de uitslaapsmoothie, een warme smoothie of een sinaas... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Semifreddo recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!