Makreel met rode pikante saus

  • 2 personen
  • 35 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Oosters
  • Vis

Ingrediënten

  • plantaardige olie
  • 1 ui
  • 1 lange rode chilipeper
  • 3 tomaten, in stukjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 3 eetlepels zoetzure zilveruitjes uit een potje (Kesbeke)
  • ½ pak tomato fritto Heinz (= 175 gram)
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ eetlepel gembersiroop
  • 1 gerookte makreel, schoongemaakt en in stukjes
  • 1 eetlepel gehakte koriander, om te garneren

Bereiden

Verhit 2 eetlepels olie in een diepe koekenpan of hapjespan. Snipper de ui en fruit 3 minuten aan.

Snij of knip met een schaar de peper met zaad in stukjes. Als je van minder pittig houdt, verwijder dan eerst de zaadjes en zaadlijsten. Voeg de peper en tomaat aan de ui toe en bak al omscheppend op laag vuur gedurende 5-8 minuten, tot de tomaat zacht is.

Voeg dan gemberpoeder, koriander, komijn, zure uitjes, tomato fritto, ketjap en gembersiroop toe en roer tot een saus. Laat met een deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen en maak op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik is.

Leg de makreel in de saus en warm 3 minuten mee. Schep voorzichtig om zodat het visvlees heel blijft. Bestrooi met de koriander.

Deze makreel doet het goed bij rijst en geroerbakte groenten.

Opmerking

'Met regelmaat vette vis eten is gezond, omdat het gunstige vetzuren bevat. Zalm, sardientjes en makreel zijn voorbeelden van de zogenaamde vette vissoorten. Met regelmaat koop ik een gerookte makreel bij de visboer op de markt. Heerlijk op een broodje of in een salade, of gewoon terwijl je hem schoonmaakt zo een stukje uit de hand. Dat schoonmaken kun je het best met de hand doen, zo voorkom je dat er onbedoeld een graatje achterblijft. (Mocht dat wel zo zijn: een stukje ontbijtkoek eten helpt goed tegen een graatje in de keel.) Gerookte makreel is ook uitstekend te gebruiken als onderdeel van een warm gerecht, bijvoorbeeld met een rode pikante lichtzure saus, die een lichte tegenhanger van de vette vis is. Dit gerecht is een knipoog naar het Indonesische Balado Ikan, waarbij verse makreel gebakken wordt, alvorens hij in de pikante tomatensaus gaat.' - Joke Boon

Kookboek

Het recept 'Makreel met rode pikante saus' is afkomstig uit het kookboek...

Koken met kleur

Joke Boon

De kleur van een voedingsmiddel houdt verband met de voedingstoffen die het bevat: rood fruit en rode groentesoorten bijvoorbeeld, bevatten in grote lijnen dezelfde vitaminen en mineralen. In dit boek vind je informatie én recepten in alle... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Simone van den Berg

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Makreel recept tips

Reacties op dit recept

  • AlieEen heerlijk simpel recept en zo klaar. Door er een rood pepertje meer in te doen maak je het gerecht wat pittiger.

    reageren