kip recepten

recept
waardering
 • 1
Kip

Kip bewaren

Haal een verse kip meteen uit de verpakking en leg hem losjes afgedekt met plasticfolie op een bord om het sap op te vangen. Zorg dat het sap niet op ander voedsel lekt. Gebruik kip altijd binnen twee dagen. Bevroren kip moet wanneer je hem koopt, solide en strak verpakt zijn. Kip kan, mits in een plastic zak zonder lucht verpakt, tot drie maanden ingevroren worden (schrijf de datum op een sticker). Ontdooi kip heel zorgvuldig, want salmonellabacteriën kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen. Ontdooi kip in de koelkast, nooit op kamertemperatuur. (En al helemaal niet in een kom warm water!) Gebruik de kip binnen 12 uur en vries hem niet opnieuw in. Gekookte kip blijft in de koelkast 3 dagen goed. ¹)

Kip veilig bereiden

Het bereiden van kip- en kalkoenvlees moet in verband met de kans op besmetting met de salmonellabacterie zorgvuldig gebeuren. Leg de kip direct na aankoop in de koelkast en zorg dat het vlees bij de bereiding door en door wordt verhit en gaar is. Vlees dat gaar is ziet er ondoorschijnend wit uit. Bewaar rauwe kip zo kort mogelijk. Een kip die is bereid mag nooit worden teruggelegd op hetzelfde bord of de snijplank waar hij rauw op heeft gelegen. Op die manier wordt 'kruisbesmetting' voorkomen. Het eten van rauw of niet helemaal gaar vlees moet absoluut vermeden worden. Leg een kip die moet ontdooien op een rooster, zodat de kip niet in het dooiwater ligt. Gooi dit water altijd weg. Zorg ook dat gebruikt gereedschap goed wordt schoongemaakt en was de handen voor n na de aanraking met pluimveevlees.

Gerookte kip

Het vlees van de kip wordt ook wel gerookt. Dit vlees is zeer geschikt voor het maken van borrelhappen en salades. Ook in soep en in roerbakgerechten smaakt gerookte kip voortreffelijk.

Piepkuiken en kapoen

Een piepkuiken of coquelet is een kleine kip van 4-6 weken oud. Het gewicht bedraagt ca. 400 g. Een kapoen is een gecastreerde jonge haan van maximaal 8 maanden oud. Het gewicht is rond de 2 kg. Het vlees van een kapoen is sappiger en pregnanter van smaak dan het vlees van een 'gewone' kip.

Braadkuiken

Een kip van 800-1.200 g noemt men een braadkuiken. Een 'poularde' weegt meer dan 1.200 gram. Het vlees van een soepkip is minder mals dan van braadkippen. Soepkippen zijn geschikt voor het maken van soepen en ragouts. Stukken kip en kalkoen worden ook afzonderlijk verkocht als kipfilet, bout, drumstick, rollade en gehakt.

Kip recept tip

Jamie Oliver: in de pan gebraden kip met zoetzure saus.

[ Bron: 'Wannée' | 'Het grote kookboek' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

 • Kookboek Mug cakes

  Mug cakes

  Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

 • Kookboek Jamie's comfort food

  Jamie's comfort food

  'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

 • Kookboek Rauw

  Rauw

  In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken