Decemberperikelen
door Clara

04-12-17Niet te geloven hoe snel zo'n jaar gaat. Voor mijn gevoel zijn we in recordtempo alweer in de drukste maand van het jaar beland, met naast Sinterklaas en kerst vaak ook andere leuke feestjes. Iedereen wil nog even gezellig bij elkaar komen. Superleuk allemaal, maar wel hectisch. En tussen de bedrijven door wil je dan ook nog een sfeervolle kerst organiseren. Liefst met iedereen om een mooi gedekte tafel en een menu met vernuftige gerechten. Daar ben ik al jaren geleden van afgestapt. Kerst komt zoals het komt en wie wil doet mee. Een gezellige, relaxte kerst valt of staat met een goede planning en je vooral niet te druk maken. Zodra Sinterklaas weer de boot naar Spanje neemt, ga ik met een kop koffie eens rustig zitten om te bedenken hoe ik kerst dit jaar voor me zie. Met meteen daarop een rondje bellen, wie wanneer kan komen. Na wat geharrewar - iedereen moet natuurlijk ook met anderen rekening houden - schuif ik alle puzzelstukjes in elkaar.

Uiteindelijk lukt het altijd ons oorspronkelijke gezin met aanhang en kleinkinderen op één van de kerstdagen bij ons te hebben. Pas als dit rond is, ga ik aan de gang met het kerstmenu. Met verrassende, maar vooral niet te ingewikkelde gerechten. Een stuk groot vlees, dat je langzaam kunt laten garen in de oven en dus geen omkijken naar hebt. Een romig gepureerde bloemkoolsoep die je al een dag van tevoren kunt maken. Of zelfs al een week van tevoren en dan in de diepvries bewaren. En tegenwoordig ben ik ook heel goed in het verdelen van de taken. De één doet het voorgerecht en de ander het toetje, dan staat niemand zo'n kerstdag de hele dag in de keuken. En voor degenen die liever niet koken zijn er ook taken genoeg: het huis in kerstsfeer brengen, zilverpoetsen, menukaartjes maken, de tafel mooi dekken.

Als het kerstmenu en de verdeling daarvan vaststaat, zijn de boodschappenlijsten aan de beurt. Een goede boodschappenlijst is echt het halve werk. Zeker nu je de meeste boodschappen online kunt bestellen en alleen nog hoeft op te halen of nog makkelijker te laten bezorgen. Vergeet niet wijn, borrelnootjes, kerstsnoepjes en producten voor het kerstontbijt te bestellen. Doe je liever zelf de boodschappen - dan zie je ook wat je koopt - verdeel de boodschappen dan over een paar dagen. De lang houdbare producten het eerst en vlees, vis, tere groenten en kruiden liefst pas de dag voor kerst. Ik doe meestal de dag voor kerst alleen nog een rondje slager, bakker en groentewinkel, om de ingrediënten op te halen die ik al ruim een week van te voren besteld hebt. Dat is ook voor de winkeliers handiger. Bedenk wel dat kerst dit jaar op maandag en dinsdag valt en dat lang niet overal op zondag de winkels open zijn. Zo zie maar, dat vooruit denken loont en wordt beloond met een relaxte kerst.

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken