Koken op hout
door Clara

09-10-17Wie nog een beetje hoop had op een mooie nazomer komt bedrogen uit. De herfst neemt ons meteen goed te pakken met ijskoude regenbuien en harde wind. Gelukkig heeft de herfst ook leuke kanten. Tijdens een zonnige herfstwandeling vorige week stuitte ik op een veldje vol cèpes. Of in gewoon Nederlands eekhoorntjesbrood, dé paddenstoel onder de paddenstoelen! Ik heb me met moeite kunnen bedwingen ze te plukken. Want juist door ze nu te laten staan, komt het eetbare paddenstoelenbestand de komende jaren misschien weer op peil. Ik geniet maar van de mooie foto's die ik ervan gemaakt heb.

Ik geniet ook van vers geplukte appels, die een culivriendin mij gaf uit haar boomgaard vol stambomen met oude appelrassen. Wat een krachtige, pure smaak! Deze vriendin maakt in de werkplaats achter haar huis ovenplanken en barbecueplankjes van cederhout. Daartoe zaagt zij meterslange cederhouten planken op maat, maakt er een mooi gootje in en schuurt ze glad. Met een laserbrander kan ze er naar wens ook een logo in branden. Het idee voor deze planken ontstond na een reis van Noord-Alaska tot in het Zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Indianen in Canada gebruikten cederhout om gerechten op te bereiden. Dit hout geeft tijdens verwarmen een heerlijk verfijnd aroma af, dat ook in ingrediënten trekt.

Dunne barbecueplankjes smeulen na twee, drie keer gebruik weg, maar cederhouten ovenplanken kun je eindeloos blijven gebruiken. De geur wordt na verloop van tijd ook niet minder, vertelde de vriendin. Je kunt er van alles op klaarmaken. Mooie stukken vlees (die je naar wens eerst even kunt aanbraden), eendenborstfilet en verse zalm. En ook groenten en fruit. Ik ben nu thuis naar hartenlust met zo'n ovenplank aan het experimenteren. De geur van het cederhout komt meteen naar boven als je de plank voor gebruik een kwartiertje in water legt. Het vocht in de plank verdampt dan door de hitte van de oven, waardoor de ingrediënten als het ware worden gaar gestoomd. Als al het vocht verdampt is, ontstaat er toch een korstje. Ik heb dit geprobeerd met parten pompoen en appel die ik in een kom had omgeschept met een mengsel van wat verse tijm, ras el hanout, vanillepoeder, sherryazijn, maple syrup en olijfolie. Allemaal niet te veel, want de kruiden moeten het aroma van cederhout niet gaan overheersen. Het duurde niet lang voordat mijn keuken zich vulde met een herfstachtige geur.

Ook zalm kun je op deze manier garen. Verdeel bijvoorbeeld in dunne reepjes gesneden venkel met wat zeekraal over het midden van de plank. Leg hier een dik stuk zalm op en bestrooi met een beetje vanillezout. Ook dit wordt na 20 minuten in de oven echt smullen! Voor gerechten met een wat knapperiger korstje kun je de plank zonder weken eerst 10 minuten in de oven voorverwarmen. Pas daarna verdeel je de ingrediënten over de plank en schuift die terug inde oven. Ik ben nog lang niet uitgeëxperimenteerd en kom vast nog eens terug op dat 'koken op hout'!

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken