Vooruit koken
door Clara

14-08-17Ik dacht deze vakantie eens wat minder in de keuken te staan, maar dat pakte anders uit. Onze buurman hier in Frankrijk is dit jaar begonnen met het telen van groenten. Met overweldigend resultaat! Hij genoot er nog het meest van zijn buren in de wijde omgeving te verrassen met een stapeltje courgettes, bietjes, meiraapjes of sperziebonen naast de deur. De eerste dagen wist niemand wie er voor Sinterklaas speelde, maar het duurde niet lang voor we onze buurman hadden ontmaskerd.

Ik werd vanwege mijn culinaire kwaliteiten extra rijkelijk bedeeld en heb heel wat uurtjes in de keuken gestaan om mijn buit van zeker 30-40 courgettes en patissons, 10-15 bietjes, navets en kilo's sperziebonen en boterbontjes te verwerken. Daarnaast heb ik ook emmers mirabellen van onze eigen boom verwerkt tot mirabellenjam en een kistje verse abrikozen verwerkt tot abrikozenjam met Monbazillac en lavendel. Al met al heb ik deze vakantie heel wat uurtjes in de keuken doorgebracht met het maken van grote hoeveelheden courgettesoep, ratatouille, bietenzoetzuur en jam. Gelukkig kon ons diepvriezertje hier dat net aan.

Daar heb ik de komende week met 10 gasten te logeren enorm profijt van. Koken is dan nog een kwestie van ontdooien en op smaak brengen. Dit 'vooruit koken' heet tegenwoordig met een duur woord 'meal prepping'. Het is vooral populair bij tweeverdieners met een drukke baan die veel waarde hechten aan gezond eten. En echt, het maakt het doordeweekse leven een stuk makkelijker als je in het weekend een grote stoofpot of een flinke pan maaltijdsoep maakt en hiervan een paar porties invriest voor een later tijdstip. Als je dan elke keer voor andere gerechten kiest, kun je door de week heen toch heel afwisselend eten. Zeker als je bijvoorbeeld bij de zelfgemaakte ratatouille uit de diepvries nog snel een lekker visje of een biefstukje bakt.

Geschikte gerechten om op voorhand te maken zijn runderlapjes, gehaktballetjes in jus, pastasaus, verse tomatensaus - daar is het nu echt de tijd voor! -, goed gevulde groentesoep, erwtensoep, goulash, pot-au-feu en kip in kerriesaus. Zulke gerechten worden juist lekkerder als je er meteen een grote hoeveelheid van maakt en ze de tijd geeft om op een zondagmiddag lekker een tijdje te sudderen. Verpak de gerechten in porties in diepvriesbakken en zet de datum erop. Zet nieuwe voorraad altijd achteraan in de diepvries, zodat gerechten van eerdere datum niet vergeten worden.

Voor liefhebbers van zoetzuur hier nog snel het recept van mijn bietenzoetzuur. Schil 4-5 rauwe bieten, snijd ze in blokjes van 5 mm en doe deze over in een pan. Schenk er zoveel azijn bij dat ze net onder staan en voeg 2-3 eetlepels suiker, een flinke lepel grove mosterd met ook een eetlepel fijngehakte verse dragon toe. Roer goed door en laat 4-5 minuten zachtjes pruttelen. Schep de hete bietjes met het vocht in schone potten en draai de deksels erop. Zo blijft het zoetzuur in de koelkast wel enkele weken goed. Vooruit koken betekent later genieten!

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken