Frittata van goede eieren
door Clara

24-04-17De ophokplicht is voorbij. Dit simpele berichtje op de radio heeft de hele week door mijn hoofd gespeeld. Er waren al eerder berichten over eierboeren die door de ophokplicht hun winst in rook zagen opgaan, maar toen geen woord over de kippen die al vijf maanden met duizenden bij elkaar zaten opgesloten. Arme kippen, vijf maanden huisarrest. Wat me vooral raakte was een reportage bij een eierboerderij. Daar mochten 's morgens vroeg de hokken eindelijk weer open. De vrouw die dat deed was zo blij en dat was echt niet alleen, omdat de eieren nu weer 'vrije uitloopeieren' mogen heten en een paar cent per ei meer opbrengen. Dat maakt overigens met duizenden legkippen een behoorlijk verschil.

Ze vertelde zo echt gemeend over haar kippen. Die hadden het gedwongen binnen zitten goed doorstaan en zich dapper in hun lot geschikt, maar ze zouden nu vast weer genieten dat ze naar buiten konden. Je hebt echte ochtendkippen, die naar buiten stuiven zodra de deuren open gaan, maar ook kippen die tijd nodig hebben om wakker te worden. Die scharrelen eerst nog eens rustig rond in die schuur en komen een uurtje later op hun gemakje naar buiten lopen. Zo herkenbaar! Van onze kippen - die we vorig jaar onder hoede van de nieuwe bewoners van ons huis hebben achtergelaten - stond er ook altijd eentje te popelen om de tuin in te mogen, terwijl de andere moest worden aangemoedigd en altijd in de buurt van het hok bleef.

Het wordt tijd dat we ons eens wat meer om het leven van kippen gaan bekommeren. Dat doe je - als je geen eigen kippen hebt - het best in de supermarkt voor het eierschap. Scharreleieren kopen is niet voldoende, want de kippen die die eieren leggen hebben nauwelijks meer bewegingsruimte dan de legbatterijkippen van nog niet zolang geleden. Bij vrije uitloopeieren weet je dat de kippen veel meer bewegingsvrijheid hebben. Ik koop zelf sinds we geen kippen meer hebben altijd biologische eieren, omdat ik dan weet dat de kippen zo natuurlijk mogelijk worden gehouden: ze krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer. Als je dat weet, geniet je veel meer van het eten.

Maak bijvoorbeeld eens een lekkere lente-frittata. Klop voor 4 personen in een grote kom 8 biologische of vrije uitloopeieren los met 150 gram geraspte belegen geitenkaas, 2 bosuitjes in dunne ringetjes en 2 eetlepels fijngehakte verse dragon of bladpeterselie. Schaaf een halve venkelknol in flinterdunne reepjes en schaaf een bospeen in dunne lange linten. Schep de venkelreepjes en wortellinten met 100 g bevroren doperwten ook door het eimengsel. Verdeel het eimengsel in een royaal met olijfolie ingevette lage - niet te grote - ovenschaal en duw er naar wens nog cherrytomaatjes in. Bak de frittata in een voorverwarmde oven van 200 °C in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Om met een gerust hart van te genieten!

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken