Aardappelgratin met tomaten, olijven en kappertjes

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,8
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 grote rijpe tomaten, ontveld, gehalveerd en van zaad ontdaan
  • 1 kg vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld nicola of désirée, geschild en in plakjes van 1 cm gesneden
  • 1½ eetlepel extra vergine olijfolie, plus 1 eetlepel extra
  • 2 rode uien, in dunne plakken
  • 1 theelepel tijmblaadjes, plus een handvol takjes, extra
  • 80 g ontpitte en grof gesneden zwarte olijven, bij voorkeur kalamata
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • ½ kleine citroen, in ragdunne plakjes
  • 1 eetlepel kappertjes, afgespoeld

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 ºC (180 ºC heteluchtoven). Snijd een van de tomaten fijn en snijd de rest in plakken. Doe de aardappelen in een grote pan met kokend water met zout en kook ze 4 minuten. Giet ze af, spoel ze kort af onder koud water en zet ze apart.

Doe 1½ eetlepel olie in een koekenpan met de uien en de tijm en voeg peper naar smaak toe. Fruit dat bij matige temperatuur 8 tot 10 minuten tot de uien kleuren. Schik het mengsel dan in een met iets olie ingevette gratinschaal en strooi er de kleingesneden tomaat, de olijven, de helft van de knoflook, de helft van de takjes tijm en de helft van de citroen overheen. Maak laagjes met de aardappelen, de tomaten en de rest van de knoflook, takjes tijm, schijfjes citroen en de kappertjes. Breng dat op smaak met zout en peper en druppel de rest van de olie eroverheen.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak het gerecht 30 minuten. Neem de folie eraf en bak de gratin dan nog eens 20 tot 30 minuten tot de aardappelen heel gaar zijn. Laat de schotel 5 minuten rusten op kamertemperatuur en serveer hem dan.

Extra benodigd

Gratinschaal, aluminiumfolie

Tip

De samengestelde smaken van deze aardappelgratin maken hem tot een ideaal bijgerecht bij gewoon geroosterde vis als snapper of bij een stuk rundvlees.

Kookboek

Het recept 'Aardappelgratin met tomaten, olijven en kappertjes' is afkomstig uit het kookboek...

La Cucina della Mamma

Loukie Werle

'La Cucina della Mamma' gaat over het echte Italiaanse eten. Zoals Loukie Werle beschrijft, is 'cucina povera' - de naam die Italianen geven aan traditioneel koken - prima... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Aardappelgratin recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!