Aardappelen oven recepten

Zie ook

Aardappelen uit de oven

Aardappelen uit de oven

Schil 600 g aardappels en snijd ze met een mandoline in plakjes. Was ze en dep ze met een doek goed droog. Bestrooi de aardappelen met zout en giet er 125 g geklaarde boter over. Leg de plakjes overlappend op een bakplaat en bak ze in een tot 240 °C verhitte oven goudgeel. Schik de aardappelen in een krans.

Aardappelen met ui uit de oven

Schil 800 g aardappelen en 400 g uien. Snijd ze klein en bak ze allebei apart in boter. Schik ze in afwisselende lagen in een beboterde, halfhoge, vuurvaste schaal en bestrooi ze met wat zout en peper. Voeg zo veel blanke kippenfond toe dat ze net onderstaan. Zet ze 15 minuten in een tot 200 °C verhitte oven, verlaag de temperatuur tot 180 °C en laat ze nog 20 minuten in de oven staan.

Aardappels uit de oven

Schil voor perfecte gebakken aardappels uit de oven de aardappels eerst en snijd ze dan in blokjes van 3-4 cm. verwarm de oven voor op 190 °C. Kook de aardappels 5 minuten voor in een pan met gezouten water en laat ze dan uitlekken. Verhit intussen 3-4 eetlepels olijfolie of ganzenvet 5 minuten in een zware braadslee tot het vet begint te 'roken'. Doe er direct de uitgelekte aardappels bij en keer ze met een lepel met lange steel vlug in het hete vet. Strooi er peper, zout en tijmblaadjes en vers geknipte rozemarijnblaadjes over en laat ze 45 minuten in de oven garen. Keer de aardappels een of twee keer in het hete vet tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer meteen. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Tools for cooks' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]