Einsiedler ofeturli

  • 8 personen
  • 100 min
  • waardering 7
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor het aardappeldeeg
  • 700 g kruimige aardappelen (geschild gewicht)
  • 150 g bloem
  • 5 g zout
  • voor de vulling
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 125 g ui, gesnipperd
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 20 g bloem
  • 150 g Appenzeller (kaas), geraspt
  • 3 eieren
  • 300 g volle melk
  • verder nodig
  • boter, om in te bakken en om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven en om uit te rollen

Bereiden

Schil voor het aardappeldeeg de aardappelen en spoel ze af met ruim water. Snijd ze in grove stukken en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en kook de aardappelen op laag vuur droog. Het achtergebleven vocht moet volledig verdampt zijn. Laat de aardappelen afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

Pureer de aardappelen met een passeerzeef. (In het geval je hier niet over beschikt, kun je de aardappelen ook eerst fijnstampen met een pureestamper en vervolgens met een pollepel door een zeef drukken.) Zeef de bloem en voeg met het zout toe aan de puree. Voeg eventueel ook zwarte peper naar smaak toe. Kneed alles kort tot een samenhangend aardappeldeeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht).

Bak voor de vulling de spekreepjes licht aan in een koekenpan. Haal de spekreepjes uit de pan en fruit vervolgens de gesnipperde ui in het vet van de spekreepjes. Fruit tot slot de uienringen. Houd de uienringen apart voor de afwerking.

Zeef de bloem en voeg toe aan de Appenzeller. Voeg de eieren, de melk, de spekreepjes en de uisnippers toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Vet een lage quichevorm van 23 cm doorsnede in met boter en bestuif met een klein beetje bloem. Rol het aardappeldeeg uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik en bekleed de quichevorm ermee. Rol met een deegroller over de bovenkant van de vorm, om het overtollige deeg te verwijderen.

Giet de vulling in de met deeg beklede vorm. Leg de uienringen op de vulling en bak de einsiedler ofeturli in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Extra benodigd

Quichevorm (Ø 23 cm)

Kookboek

Het recept 'Einsiedler ofeturli' is afkomstig uit het kookboek...

Taartbijbel

Hans Spitsbaard

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's leert Hans Spitsbaard (winnaar van het vijfde seizoen van 'Heel Holland Bakt') je alle kneepjes van het bakken van taarten. 'Taartbijbel' biedt ruim 160 recepten voor lekkere, klassieke en spannende taarten... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Aardappeltaart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!