Appel crumble met bruine basterdsuiker

  • 1 crumble
  • 65 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de taartbodem
  • 200 g bloem of patentbloem
  • 25 g gemalen amandelen
  • 80 g poedersuiker
  • 120 g ijskoude boter, in stukjes
  • 1 heel ei, losgeklopt
  • voor de crumble
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 50 g suiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • een snufje sel de Guérande (zeezout)
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel kaneelpoeder
  • voor de vulling
  • 450 g appels

Voorbereiden

Meng de bloem met de gemalen amandelen, poedersuiker en een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe. Meng met je vingertoppen snel de boter door het bloemmengsel, zodat de boter niet warm wordt. Ga door tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het losgeklopte ei toe. Meng weer zo snel mogelijk met je handen tot een samenhangend deeg. (Je kunt hiervoor ook een keukenmachine gebruiken.)

Wikkel de bal deeg in aluminiumfolie en laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.

Plet de bal deeg door er lichtjes met het uiteinde van een deegroller op te tikken.

Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel die iets groter is dan de uitgekozen taartvorm. Prik het deeg op meerdere plaatsen lichtjes in met een vork. Drapeer het deeg in de met boter ingevette vorm. Druk het deeg tegen de wand van de vorm aan. Laat de beklede vorm minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Doe voor de crumble de in stukjes gesneden koude boter, bloem, gemalen hazelnoten, suiker en basterdsuiker, wat zeezout en de uitgeschraapte vanillezaadjes in een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel. Je kunt dit werkje ook met de hand doen. Vorm lichtjes tot een niet al te stevige bal deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Neem het kruimeldeeg voor de crumble uit de koelkast en rasp het met een grove rasp. Doe het geraspte kruimeldeeg op een bakplaat en bak het 15 minuten in de oven.

Bak tegelijkertijd de taartbodem 20 minuten blind voor in de oven. Laat afkoelen voordat je er de vulling in doet.

Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes appel in een bodempje water in een pan tot appelmoes. Breng de moes eventueel op smaak met kaneel of uitgeschraapte vanillezaadjes. Je kunt de moes ook gewoon zo gebruiken.

Smeer de appelmoes uit in de taartschelp en bak de taart dan 15 minuten in de oven.

Neem de taart uit de oven en strooi er de gebakken crumble over. Serveer de taart lauw of koud.

Extra benodigd

Taartvorm, aluminiumfolie, deegroller, keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Appel crumble met bruine basterdsuiker' is afkomstig uit het kookboek...

Mini taartjes, zoet en hartig

Catherine Kluger

Catherine Kluger was vroeger advocate, maar in 2009 besloot ze om van loopbaan te veranderen en opende ze in Parijs haar eerste taartfabriek. De recepten voor... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Crumble recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!