Crumble met custard van Marcus Wareing

  • 6 personen
  • 45 min
  • waardering 7,9
  • Nagerecht
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 165 g enigszins zachte ongezouten boter
  • 165 g rietsuiker
  • 270 g bloem, gezeefd
  • 100-150 g hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
  • voor de custard
  • 6 grote biologische eidooiers
  • 60 g witte basterdsuiker
  • 2 theelepels custardpoeder
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak eerst de crumble. Wrijf de boter, suiker en bloem in een kom met je vingers door elkaar tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Roer de hazelnoten erdoor. Druk het mengsel gelijkmatig op een grote bakplaat (ca. 33 x 23 cm) uit en bak het in 30-35 minuten krokant en goudbruin.

Maak intussen de custard. Klop de eidooiers, suiker en het custardpoeder in een grote kom en zet die opzij. Schenk de melk en slagroom in een pan met dikke bodem. Splijt het vanillestokje, schraap het merg in de pan en doe ook het stokje erbij. Breng alles aan de kook. Klop met een garde langzaam de warme melk en room door het custardpoedermengsel, schenk alles terug in de pan en breng het al roerend met een spatel aan de kook. Verhit het ongeveer 5 minuten op laag tot matig vuur tot het is ingedikt; roer constant met de spatel en schraap hem over de bodem en langs de randen van de pan.

Breek de crumble in grove stukken en verdeel ze over zes kommen. Zeef de warme custard in een kan, schenk hem over de crumble en serveer.

Maak je gerecht perfect

'Met custardpoeder stabiliseer je de eidooiers, zodat je de custard tot het kookpunt kunt brengen zonder dat hij gaat stollen. Hierdoor krijg je een kokend hete custard zonder melige smaak. Klop met een garde eerst de eidooiers en suiker en strooi daarna al kloppend het custardpoeder erover. Als je het poeder te snel toevoegt, krijg je de klontjes er bijna niet meer uit. Blijf krachtig kloppen tot je een glad geheel hebt. Mocht je het niet direct gebruiken, klop het mengsel dan nogmaals voordat je de warme melk en room toevoegt.' - Marcus Wareing

Kookboek

Het recept 'Crumble met custard van Marcus Wareing' is afkomstig uit het kookboek...

Maak de perfecte...

Marcus Wareing

Marcus Wareing is een van de beste jonge Britse koks. In 'Maak de perfecte…' beschrijft hij meer dan 80 populaire recepten: tomaten-soep, visburgers, roast beef... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Crumble recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!