Speculaas

  • 40 speculaasjes
  • 25 min
  • waardering 7,9
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 350 g bruine basterdsuiker
  • ½ zakje bakpoeder
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 100 g boter, in stukjes gesneden

Voorbereiden

Roer in een kom de bloem, de bruine basterdsuiker, 1 snufje zout, het bakpoeder en de speculaaskruiden. Voeg de in stukjes gesneden boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg met kleine hoeveelheden tegelijk 100 ml water toe en maak een bal van het deeg. Wikkel deze in plasticfolie en leg hem minstens 1 uur in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik en steek er met een steekvormpje koekjes uit. Leg de speculaasjes vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 13 minuten in de oven.

Extra benodigd

Plasticfolie, bakpapier, steekvormpje

Kookboek

Het recept 'Speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

Kleine koekjes

Ilona Chovancova

Zelfgebakken zandkoekjes, krakelingen, speculaasjes, biscotti of schuimpjes: in dit heerlijke bakboekje vind je dertig koekjes-recepten die heel goed van... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (19 stemmen)

Speculaas recept tips

Reacties op dit recept

  • KimVolgens mij kun je hier wel 80 speculaasjes mee bakken, ik moest vier keer bakken voordat het deeg op was. En let op dat het goed dun is, want anders blijven ze taai en worden ze niet knapperig. Smaak is wel ok.

    reageren

  • ChrisJe kunt de speculaaskruiden ook prima zelf maken. Voeg aan een volle eetlepel gemalen kaneel steeds een halve tot een hele theelepel kruidnagelpoeder, nootmuskaat, witte peper en gemberpoeder toe. En als je wilt naar smaak ook nog wat gemalen kardemom, gemalen koriander of anijszaad.

    reageren

  • YolandaVoor het maken van zelfgemaakte speculaas gebruik ik op 500 g zelfrijzend bakmeel 250 g basterdsuiker en 350 g koude roomboter. Naast een snuf zout en de speculaaskruiden uiteraard.

    reageren