Speculaas recepten

Zie ook

Speculaas

Speculaas

Vanaf eind oktober komt een heerlijk zoete, kruidige geur je tegemoet als je ergens in Nederland langs een bakkerij loopt. Ook supermarkten met eigen ovens gooien daar aan het begin van de dag een paar ladingen speculaas in, zodat de eerste klanten worden begroet met een verleidelijk aroma. Er bestaan ontelbare soorten speculaas, waarvan de kleine, knapperige, voorverpakte molentjes van de supermarktschap de meest bekende zijn. Ze worden fabrieksmatig gevormd door speciale rollers of walsen, maar op de oude en ambachtelijke manier vormt men ze nog steeds met behulp van een mooi gesneden speculaasplank. De oorspronkelijke speculaasplanken waren veel gedetailleerder dan die uit onze souvenirwinkels; soms sneed de bakker ze zelf in stille maanden of dat werd gedaan door rondtrekkende lieden die met hun snijwerk een portret achterlieten van onze sociale geschiedenis. Alle aspecten van een mensenleven werden uitgebeeld, van Sinterklaas tot 'vrijers' (grote speculaaspoppen) en babywiegjes, maar ook levensbomen, dieren, beroepen, werktuigen, boten en de bekende molens. Maar schoonheid heeft zijn prijs. Om de details in het bakproduct goed te laten uitkomen was een stevig, droog deeg nodig, heel anders dan het boterachtige spul van nu. Heel speciale speculaas werd verguld of gedecoreerd met gekleurd glazuur.

Speculaasjes

Zeef 125 g zelfrijzend bakmeel met 60 g donkerbruine basterdsuiker, 1 eetlepel speculaaskruiden en een mespunt zout in een kom. Voek 80 g koude boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van en zet het deeg, goed verpakt, ten minste 1 dag in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Beboter de bakplaat. Bestrooi speculaasvormpjes met rijstebloem. Druk het deeg zorgvuldig in de speculaasvormpjes en snijd met een mes het boven de plank uitstekende deeg weg. Draai de plank om en geef er een klap op, zodat het deeg van de plank loskomt. Leg de speculaasjes met een pannenkoekenmes op de bakplaat met een onderlinge afstand van 2 cm. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de speculaasjes in ca. 20 minuten gaar en bruin. ¹)

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden zijn een mengsel van gemalen kardemom, koriander, gemberpoeder en kaneel met kruidnagelpoeder. Om de smaak van deze kruiden in het deeg te laten trekken, verdient het aanbeveling het deeg een dag in de koelkast te laten staan. ¹)

[ Bron: 'Zelfgebakken' | 'Wannée kookboek' ¹) ]

[ Beeld: HandmadePictures | Shutterstock.com ]