Zelfgemaakte speculaas
- 50 stuks
- 30 min
- waardering 8,3
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 300 g bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder of dubbelkoolzure soda
- 1 ei
- 180 g boter (1 uur van tevoren uit de koelkast nemen)
- ongeveer 50 ml melk of water
Voorbereiden
Meng in een kom of kleine keukenmachine met deeghaak de bloem met de basterdsuiker, de speculaaskruiden, het bakpoeder en 5 g zout. Voeg in het midden het ei en de in stukjes gesneden boter toe. Meng er dan beetje voor beetje de melk toe tot je een bal deeg hebt. Bewerk het deeg niet te lang.
Verpak de bal deeg in plasticfolie en leg hem minstens 2 uur in de koelkast (zo wordt het deeg minder elastisch en wordt het steviger).
Bereiden
Neem het deeg 1 uur voor het bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bestuif een werkvlak en het deeg met bloem. Rol het deeg uit tot een ongeveer 4 mm dikke plak. Steek er met een uitsteekvorm of snijd er met een mes rechthoekjes uit, of druk het deeg in speciale vormen.
Leg de speculaasjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze afhankelijk van de grootte en dikte 12 tot 15 minuten in de oven. (Houd de speculaasjes tijdens het bakken in de gaten. Ze mogen niet te donker worden en moeten diep goudbruin blijven. Zet de oven lager als de koekjes te snel verkleuren.)
Extra benodigd
Plasticfolie, bakpapier
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden zijn volop verkrijgbaar bij supermarkten en bij andere winkels. Liever zelf maken? Eerst samen mengen en dan zeven: 2 eetlepels kaneelpoeder, 1 afgestreken theelepel nootmuskaatpoeder, 1 afgestreken theelepel gemberpoeder, 1 afgestreken theelepel kruidnagelpoeder, 1 afgestreken theelepel witte peper, 1 afgestreken theelepel kardemompoeder, 1 afgestreken theelepel anijspoeder of 2 anijssterren. Je kunt het kruidenmengsel van tevoren maken en een paar weken in een luchtdicht afgesloten blik op een droge, koele en donkere plaats bewaren.
Kookboek
Het recept 'Zelfgemaakte speculaas' is afkomstig uit het kookboek...
Speculaas
José Maréchal
Met dit boek ontdek je de meest lekkere en spectaculaire smaakcombinaties met speculaas. Van hartige en zoete sausjes, cheesecake, soufflé... lees verder
© Good Cook