Omgekeerde preitaart met kerriekaramel
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g gezouten boter
- 120 g bloem
- 50 g suiker
- 1 eetlepel azijn
- 3-4 eetlepels room
- 1½ eetlepel kerrie
- 6 preien, in 2 cm lange stukken
Bereiden
Verwarm voor het deeg in een pan 3-4 eetlepels water met de boter en een snufje zout. Breng het mengsel aan de kook en giet het in een hittebestendige kom. Voeg de bloem toe. Roer het mengsel tot er een egaal deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg, wikkel het in een vochtige theedoek en leg het 30 minuten in de koelkast.
Verwarm voor de karamel de suiker met 1 eetlepel water tot er een goudbruine karamel ontstaat. Giet de azijn erbij en klop het mengsel flink met een garde. Haal het pannetje van het vuur en voeg, onder voortdurend kloppen, de room en 1 eetlepel kerrie toe. Breng het mengsel op smaak met zout en giet het in een springvorm (met antiaanbaklaag) van 20 cm in doorsnee.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zet de stukken prei rechtop in de vorm en druk ze stevig tegen elkaar aan. Strooi er zout en peper over.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke plak. Prik er met een vork in. Leg het deeg op de prei en snijd het bij. Bak de taart 45 minuten. Keer hem om, verwijder de vorm en strooi er voor het opdienen de rest van de kerrie over.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 20 cm)
Kookboek
Het recept 'Omgekeerde preitaart met kerriekaramel' is afkomstig uit het kookboek...
Taart, hartig & zoet
diverse auteurs
Taarten zijn eenvoudig en snel te maken, voor elke gelegenheid en elke menugang. Als voorgerecht, hoofdgerecht bij een salade, of als onovertrofen heerlijkheid... lees verder
© Uitgeverij Terra